fbpx
«Ίδρυση της Ένωσης Συγγραφέων Νοτιανατολικής Ευρώπης» της Έρικας Αθανασίου

«Ίδρυση της Ένωσης Συγγραφέων Νοτιοανατολικής Ευρώπης» της Έρικας Αθανασίου

Πολλές γλώσσες, διαφορετικοί λαοί που έχουν συναντηθεί πολλές φορές ιστορικά, συναντήθηκαν λογοτεχνικά στη Σόφια το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου 2019. Συγγραφείς από 14 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως από τα Βαλκάνια ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Βούλγαρου συγγραφέα Zahari Ivanov και συμμετείχαν στο 1ο φεστιβάλ στη Σόφια με σκοπό την ίδρυση της Ένωσης Συγγραφέων Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στόχος της Ένωσης η αλληλεπίδραση των συγγραφέων-μελών της, αλλά και η γνωριμία των αναγνωστών με τη λογοτεχνία των γειτονικών τους χωρών, μέσα από φεστιβάλ, κοινές εκδόσεις, ανθολογίες, θέσπιση βραβείων και διάφορες εκδηλώσεις. Ήδη η πρώτη έκδοση με κείμενα από τους συμμετέχοντες συγγραφείς μοιράστηκε στη διάρκεια του 1ου αυτού φεστιβάλ.

Κατά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, όλα τα μέλη συμφώνησαν ότι οι λαοί των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορούν να αφήσουν στην άκρη την πολιτική και, χωρίς να ξεχάσει ο καθένας την ιστορία του, να εστιάσουν στα κοινά σημεία των λαών τους. Συμφώνησαν ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο και μπορούμε να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε ο καθένας τη λογοτεχνία του άλλου. Μια λογοτεχνία που μιλάει για πράγματα γνώριμα σε εμάς. Μια λογοτεχνία που πρέπει όμως να μεταφραστεί, μια και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες.

Καλεσμένοι στην κεντρική εκδήλωση ήταν και διπλωμάτες από τις χώρες που συγγραφείς τους συμμετείχαν στην ίδρυση της Ένωσης, ενώ οι διοργανωτές Zahari Ivanov από τη Βουλγαρία και Radomir Andric από τη Σερβία ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι. Ψυχή της εκδήλωσης και υπεύθυνη για τη διοργάνωση η Λιούμποβ Κυρίλοβα.

Τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να παίξουν λογοτεχνικά παιχνίδια, να γνωρίσουν τη Σόφια και να απολαύσουν τη βουλγαρική φιλοξενία με εκλεκτούς ντόπιους μεζέδες, παλαιωμένο ρακί και κατακόκκινο κρασί.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στην ίδρυση της Ένωσης οι συγγραφείς Μάκης Τσίτας και Έρικα Αθανασίου. Τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη είναι:

Αλβανία: Stefan Capaliku
Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Predrag Bjelosevic
Βουλγαρία: Hristo Boytchev, Georgi Galov, Zahari Ivanov, Zdravka Evtimova
Κροατία: Nadezda Cacinovic
Ιταλία: Luca Cedrola
Κόσοβο: Fahredin Shehu
Μολδαβία: Arcadie Sucevean, Niko Stoyanov
Μαυροβούνιο: Milorad Popovic
Βόρεια Μακεδονία: Jordan Plevnesh, Katica Kulavkova
Ρουμανία: Mircea Dan Duta, Peter Sragher
Σερβία: Branko Ristic, Jeremija Lazarevic, Radomir Andric
Τουρκία: Ahmet Emin Atasoy, Guney Ozkilinc, Hilmi Hasal, Yakup Omerugl
Ουκρανία: Anna Bagriana, Viktor Melnik, Mihailo Sidorzhevsky

Περισσότερα για την Ένωση Συγγραφέων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEE writers) μπορείτε να δείτε εδώ.

Φωτογραφίες
1. Από την κεντρική εκδήλωση ίδρυσης της Ένωσης, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Στο βήμα ο Zahari Ivanov.
2. Από την κεντρική εκδήλωση ίδρυση της Ένωσης, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου.
3. Η Έρικα Αθανασίου με τον Έλληνα διπλωμάτη στη Σόφια, Γιώργο Κρανιά.
4. Αποχαιρετιστήριο δείπνο.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«18+1 προτάσεις για Ημερολόγια 2024» της Ράνιας Μπουμπουρή

Πλησιάζει, όπως κάθε χρόνο, η ώρα να επιλέξουμε το αντικείμενο που θα χρησιμοποιούμε και θα συμβουλευόμαστε καθημερινά τη νέα χρονιά: το ημερολόγιό μας. Και, με βάση τη μεγάλη ποικιλία της φετινής...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«34+1 βιβλία που μας μεταδίδουν τη μαγεία των Χριστουγέννων» της Ράνιας Μπουμπουρή

Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Δεκέμβριος τα πάντα γύρω μας παίρνουν μια πιο χαρούμενη όψη – δρόμοι και πλατείες, σπίτια και καταστήματα. Κι ανάμεσα στα καταστήματα, ξεχωρίζουν τα βιβλιοπωλεία. Με...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Ο Jo Nesbo επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής» του Χρήστου Ιωάννου

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo έλαβε μία από τις ύψιστες τιμές για την πολύχρονη προσφορά του στον χώρο της λογοτεχνίας και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.