fbpx

«Το τραγούδι των Νιμπελούγκεν»

του Μ. Γ. Μερακλή

Εξαιρετική προσφορά στη συγκριτική φιλολογία μας αποτελεί μια, θα έλεγα, τριλογία, δοσμένη από το διδάκτορα και μελετητή της συγκριτικής μεσαιωνικής φιλολογίας Δημήτρη Γ. Πεταλά, η οποία καλύπτει ένα κενό που υπήρχε στα καθ’ ημάς. Αναφέρομαι στα δύο ονομαστά, αλλά κι ένα τρίτο, ιδιαίτερα σημαντικό, επικά ποιήματα, με χιλιάδες στίχων, του Μεσαίωνα: Το τραγούδι των Νιμπελούγκεν, Το τραγούδι του Ρόλαντ, Βάλτερ ο Χεροδύναμος. Είναι μεταφρασμένα εξ’ ολοκλήρου, χωρίς περικοπές, από τα μεσαιωνικά γερμανικά το πρώτο (2009), από τα παλαιά γαλλικά το δεύτερο (2011), από τα λατινικά το τρίτο (2009). Εκδόθηκαν από το «Στοχαστή», ενταγμένα στη σειρά «Έπη των Ευρωπαϊκών Λαών».

Το φημισμένο έπος των Νιμπελούγκεν γράφτηκε το 1200. Πλέκονται σ’ αυτό έρωτες και πόλεμοι, μ’ ένα ιστορικό υπόβαθρο, που πηγαίνει ως την ίδρυση του βασιλείου των Βουργουνδών (406 π.Χ.), περιλαμβάνοντας πυρήνες και μεταγενέστερων γεγονότων αναμειγμένων με θρύλους και παραμυθιακά μοτίβα. Διακρίνεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο με τον ευτυχισμένο έρωτα και το γάμο του περιώνυμου ήρωα Ζίγκφριντ με την πανέμορφη Κρίμχιλντ, τη δολοφονία του και την «οδυνηρή χηρεία» της γυναίκας του (και με κυρίαρχη την ατμόσφαιρα του αυλικού έρωτα και τα παραμυθιακά μοτίβα), στο δεύτερο μέρος, με την τιμωρία των δολοφόνων του Ζίγκφριντ (ρεαλιστικό, βίαιο και αγριότατο).

Όπως γράφει ο συγγραφέας, «πίσω από τα εξευγενισμένα ήθη του 1200 κρύβεται η φρίκη της Εποχής των Μεγάλων Μεταναστεύσεων». Είναι άλλωστε γνωστή η αποτίμηση του τραγουδιού των Νιμπελούγκεν «ως του ωραιότερου ίσως μεσαιωνικού έπους, ως της αντίστοιχης Ιλιάδας της γερμανικής φιλολογίας». Αξίζει να παραθέσω και το επόμενο απόσπασμα από το κείμενο του εξωφύλου: «Αυτό είναι το μυθολογικό σύμπαν του σκοτεινού και βλοσυρού αυτού ποιήματος, που ενένευσε τον Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν στην συγγραφή της διάσημης τριλογίας του Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, τον Ριχάρδο Βάγκνερ, στη σύνθεση της θαυμαστής τετραλογίας του Το δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν, αλλά και τον Φριτς Λανγκ που το μετέφερε υποδειγματικά στη μεγάλη οθόνη.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.