fbpx
Ανακοινώθηκαν οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2018

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public 2018

Σε μια λαμπερή βραδιά αφιερωμένη στο Βιβλίο πραγματοποιήθηκε, την Τρίτη 22 Μαΐου 2018, η 5η Τελετή Απονομής των Βραβείων Βιβλίου Public. Στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου Παλλάς, τα Public, το μεγαλύτερο ελληνικό βιβλιοπωλείο, βράβευσε τα βιβλία που αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό και τίμησε τους δημιουργούς τους, οι οποίοι χειροκροτήθηκαν από συγγραφείς, εκπροσώπους του εκδοτικού κλάδου, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αναγνώστες, που παραβρέθηκαν στη μοναδική αυτή εκδήλωση για το Βιβλίο. Τη βραδιά πλαισίωσε η μοναδική φωνή της τραγουδίστριας Μαρίνας Σάττι και της ομάδας Fonέs. Η τραγουδίστρια απένειμε και το Βραβείο Κατηγορία «έκπληξη» Ήρωας/Ηρωίδα – Έμπνευση.

Στα Βραβεία Βιβλίου Public 2018 συμμετείχαν 1.800 συγγραφείς, 160 εκδοτικοί οίκοι και 2.500 υποψήφια βιβλία σε 10 διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, ενώ περισσότεροι από 154.000 αναγνώστες αγκάλιασαν τον θεσμό στηρίζοντας με 289.000 ψήφους τα αγαπημένα τους έργα. Οι νικητές των βραβείων κοινού είναι οι ακόλουθοι:

1. Ελληνικό μυθιστόρημα: Ιστορία χωρίς όνομα, Στέφανος Δάνδολος, Εκδόσεις Ψυχογιός. Το βραβείο απένειμε η βραβευμένη σκηνοθέτις Ζακλίν Λέντζου.
2. Ελληνικό διήγημα: Γονυπετείς. Μια πορεία προς την αρχή, Τζούλια Γκανάσου, Εκδόσεις Γκοβόστη. Το βραβείο απένειμε ο ηθοποιός Μάξιμος Μουμούρης.
3. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα/διήγημα της χρονιάς (στην ελληνική γλώσσα): Ο Στόουνερ, John Williams, μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου, Εκδόσεις Gutenberg. Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης.
4. Ελληνικό non-Fiction (περιλαμβάνει: δοκίμιο, έρευνα, βιογραφία, μαρτυρία, πολιτική, οικονομία, ψυχολογία): Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τ. α’: 1942-1974, Αλέξης Παπαχελάς, Εκδόσεις Παπαδόπουλος. Το βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος της εκπομπής Μηχανή του χρόνου, Χρήστος Βασιλόπουλος.
5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση: Τα πέρα μέρη, Μυρσίνη Γκανά, Εκδόσεις Μελάνι. Το βραβείο απένειμε η πρόεδρος και ιδρύτρια της ομάδας «Διαβάζω για τους άλλους», Αργυρώ Σπυριδάκη.
6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία: Το τέταρτο αλογάκι, Διονύσης Λεϊμονής, Εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Φίλων της Μέριμνας, Ζωή Δελατόλα.
7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία: Ο άνθρωπος φωτιά, Κωνσταντίνος Πατσαρός, Εκδόσεις Μεταίχμιο. Το βραβείο απένειμε ο Ολυμπιονίκης στους κρίκους, Λευτέρης Πετρούνιας.
8. Ευ Ζην (ελληνικά βιβλία Μαγειρικής, Αυτοβελτίωσης, Χόμπι – Ελεύθερου Χρόνου): Σχολείο ζαχαροπλαστικής, Χρήστος Βέργαδος, Εκδόσεις Διόπτρα. Το βραβείο απένειμε ο κριτής στο Master chef και executive chef στο εστιατόριο Feedel Urban Gastronomy, Λεωνίδας Κουτσόπουλος.
9. Ελληνική πεζογραφία από πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα: Η νύχτα του Σάουιν, Φραντζέσκα Μάνγγελ, Eκδόσεις Bell. Το βραβείο απένειμε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης.
10. Κατηγορία «έκπληξη» Ήρωας/Ηρωίδα – Έμπνευση: Ρένα, Αύγουστος Κορτώ, Eκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε η τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι.
11. Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο της Xρονιάς: Σπόρος, Κηφισιά. Το βραβείο απένειμε ο τυπογράφος Νίκος Βοζίκης.

Εκτός από τα βραβεία που αναδείχθηκαν από την ψηφοφορία του κοινού, δόθηκαν 4 ειδικά βραβεία, για τα οποία ψήφισαν κριτικές επιτροπές από επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου. Τα ειδικά βραβεία είναι:

1. Καλύτερη Εικονογράφηση σε Παιδικό Βιβλίο: Η νύχτα των θαυμάτων, Βασιλική Νευροκοπλή, εικονογράφηση Παναγιώτα Καρτσακάλη, Εκδόσεις Λιβάνη. Το βραβείο απένειμε η διευθύντρια του Εργαστηρίου Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεωρητικών Σπουδών Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, Λεώνη Βιδάλη.
2. Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα: Εκδόσεις Πατάκη. Το βραβείο απένειμε ο CEO των Public, Χρήστος Καλογεράκης.
Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public:
3. Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα / Διήγημα / Non-Fiction / Ποίηση: Ιστορία χωρίς όνομα, Στέφανος Δάνδολος, Εκδόσεις Ψυχογιός.
4. Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο: Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων – ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα, Θοδωρής Τσεκούρας, Εκδόσεις Petita Demas Ltd.
Τα βραβεία απένειμαν οι Ελπίδα Σταματοπούλου, υπεύθυνη βιβλιοπωλείου Public στο Golden Hall, και η Φωτεινή Μουρατίδου, υπεύθυνη βιβλιοπωλείου Public Κατερίνης.

Συντελεστές της παράστασης:
Παρουσίαση: Οδυσσέαs Παπασπηλιόπουλοs
Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου
Σκηνογραφία: Άγγελος Μέντης
Μουσική επιμέλεια: Dimitris Kalantzis Quintet
Μουσικοί:
Τύμπανα: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης
Μπάσο: Γιώργος Γεωργιάδης
Σαξόφωνο: Τάκης Πατερέλης
Τρομπέτα: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος
Δημιουργία & Επιμέλεια video: Angle Films
Σχεδιαστής φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Μακιγιάζ : Δήμητρα Γιατράκου
Τεχνική επιμέλεια: Σαράντης Ζαργάνης
Σχεδιασμός και Επιμέλεια παραγωγής: Socialdoo
Ευχαριστούμε τη Funky Buddha για την ευγενική χορηγία των ρούχων του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Guests:
Τραγούδι: Μαρίνα Σάττι + Fonέs
Ηθοποιός: Ευγενία Δημητροπούλου

Με την ευγενική χορηγία της Huawei, με τη νέα εντυπωσιακή σειρά smartphone Huawei P20 και τη ναυαρχίδα της Huawei P20 Pro, και της Frezyderm.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Μάρκες, παρά την αντίθετη επιθυμία του όσο ζούσε

Πριν από τον θάνατό του, ο μεγάλος συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είχε σχεδόν ολοκληρώσει το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο όμως «ξόρκισε» τους γιους του να σκίσουν και να μην το εκδώσουν ποτέ. Εκείνοι...

ΝΕΑ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2024 στον Ιανό της Αθήνας

«Αν είναι να μιλήσει κάποιος, ας πει για την αγάπη…» Μιχάλης Γκανάς Για 15η χρονιά, στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και περισσότεροι από 100 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.