fbpx
Συνέδριο με θέμα «Άνθρωποι και ζώα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές ως σήμερα» στη Θεσσαλονίκη

Συνέδριο με θέμα «Άνθρωποι και ζώα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές ως σήμερα» στη Θεσσαλονίκη

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών (ΜΝΕΣ) του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, διοργανώνει 3ήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Άνθρωποι και Ζώα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία από τις αρχές ως σήμερα», 16-18 Μαΐου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Το θέμα της σχέσης του ανθρώπου με τα ζώα απασχολεί την ελληνική ‒και όχι μόνο‒ κοινωνία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Στον 20ό αιώνα, η κακομεταχείριση των ζώων έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε σταδιακά οργανώθηκε ένα κίνημα προστασίας των ζώων από οργανωμένα σωματεία και συλλόγους, με φροντίδα των αδέσποτων, ενημέρωση των πολιτών από τα media, συνεργασία με κτηνιάτρους, νομικούς, κ.λπ. Στον αιώνα που διανύουμε θεσπίστηκαν, με τη μεσολάβηση ισχυρών ζωοφιλικών οργανώσεων, νόμοι προστασίας των ζώων από την απάνθρωπη συμπεριφορά. Οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας δεν έμειναν αδιάφοροι μπροστά στο θέμα αυτό ‒θέμα παιδείας και πολιτισμού‒, το πέρασαν στα λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά τους έργα. Ας μην ξεχνούμε ότι τα αρχαιότερα ζωοφιλικά κείμενα της Ευρώπης έχουν γραφτεί από τον Θρακιώτη Αίσωπο, ο οποίος αποτέλεσε το αξεπέραστο πρότυπο για την καλλιέργεια του είδους «Ιστορίες ζώων». Το είδος αυτό σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο Βυζάντιο και στη μεσαιωνική Ευρώπη και οδήγησε σε σημαντικές πολιτικές αλληγορίες. Φυσικά, εκτός από την επώνυμη δημιουργία, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι λαϊκοί μύθοι, τα τραγούδια, τα ανέκδοτα, κ.ά.

Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν η Σωτηρία Σταυρακοπούλου από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ και ο Κωνσταντίνος Βόγδανος από την Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης. Γραμματέας ο Μάριος-Κυπαρίσσης Μώρος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Την επιστημονική επιτροπή αποτελούν η Σωτηρία Σταυρακοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, και ο Λάμπρος Βαρελάς, Αν. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Γερμανία: 1,1 εκατομμύρια δωρεάν βιβλία σε παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Την ετήσια εκστρατεία της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου υλοποιεί και φέτος η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας (Börsenverein), στο πλαίσιο της οποίας θα δωρίσει πάνω από 1,1...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.