fbpx
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4ήμερο πολιτιστικών δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4ήμερο πολιτιστικών δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Κάθε Μάιο, τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν και έχουν την τιμητική τους. Αυτό ξεκίνησε το 1977, όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στη διάρκεια της οποίας η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη, για να μας θυμίζει τη σημασία και την αξία που έχουν αυτοί οι φορείς πολιτισμού στη ζωή μας.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό» και ως τιμώμενο μουσείο της χώρας μας επελέγη το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Η συγκυρία είναι ευτυχής για το Μουσείο, καθώς τη 17η Μαΐου γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών.

Για τον λόγο αυτό, διοργανώνεται πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου, με πολλές εκπλήξεις τεχνολογίας: ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις που χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας και απευθύνονται σε όλους: μικρούς και μεγάλους, σχολικές ομάδες, οικογένειες, μεμονωμένους επισκέπτες και σε άτομα ηλικίας 55+.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, θα χρειαστεί όμως να προηγηθεί κράτηση στο www.otegroupmuseum.gr.

Οι δράσεις αναλυτικά:

«Από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα… και από την πυρσεία στο smartphone»
Η εφευρετικότητα του παρελθόντος συνδέεται άμεσα με την τεχνολογία του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος. Στον ανανεωμένο εκθεσιακό χώρο, θα μάθουμε για την εξέλιξη από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και από τα sms της αρχαιότητας… στα σύγχρονα smartphones.

«Φτιάχνω ιστορίες τηλεπικοινωνιών στην άμμο» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για παιδιά 4-7 ετών)
Μια δράση που φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στο μουσείο, μέσω μιας διαδρομής που ξεκινάει με μια σύντομη αφήγηση των αρχαίων και σύγχρονων δικτύων των τηλεπικοινωνιών και ολοκληρώνεται με το μηχάνημα επαυξημένης πραγματικότητας, sand box, με το οποίο τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές διαδρομές στην άμμο!

«Διάλεξε την αγαπημένη σου διαδρομή» (Μουσειοπαιδαγωγική δράση για γονείς και παιδιά 8-16 ετών)
Τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών μάς εμπνέουν για να χαράξουμε διαφορετικές πορείες μες στον μουσειακό χώρο και να δούμε το μουσείο αλλιώς μέσα από τέσσερις 25λεπτες διαφορετικές διαδρομές, όπως την ψηφιακή, την εικαστική, την ιστορική ή μία διαδρομή από την πυρσεία στο… smartphone!

«Και όμως, κινείται…» (Σχολικές ομάδες)
Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση που, με τη βοήθεια της Commedia dell’ arte και τριών «εξωγήινων» από έναν μακρινό πλανήτη, παρουσιάζει όλη την ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

«Ο γύρος των μουσείων του κόσμου σε 80 λεπτά» (Εικαστικό εργαστήρι για μεγαλύτερες ηλικίες και παιδιά 5-13 ετών)
Πόσα μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε σε 80 λεπτά; Με τη βοήθεια των tablets του μουσείου, θα προσπαθήσουμε όχι μόνο να επισκεφτούμε αμέτρητες ψηφιακές συλλογές των μουσείων του κόσμου, αλλά και να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ από τα εκθέματα που θα διαλέξουμε.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, εισάγοντας νέες προηγμένες τεχνολογίες, όπως το Augmented Reality (AR) και το Virtual Reality (VR), προσφέρει στους επισκέπτες μία νέα πολυαισθητηριακή εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και ενισχύει τη διαδραστικότητα με τα εκθέματα και τις συλλογές του, στους ανακαινισμένους χώρους του. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν την ιστορία της τηλεγραφίας από τον ίδιο τον Μορς μέσω της τεχνολογίας AR, ή ακόμη να πραγματοποιήσουν μέσω VR μία 360ο εικονική περιήγηση στο πλοίο Θαλής ο Μιλήσιος, ένα από τα πρώτα πλοία που τοποθετούσαν (πόντιζαν) υποβρύχια καλώδια, προκειμένου να συνδέσουν με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα την ηπειρωτική με τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη με την Ασία και την Αφρική.

Οι θεματικές του Μουσείου:

Αρχαία  Ελλάδα: στον εκθεσιακό χώρο της προηλεκτρικής περιόδου, παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο οι επινοήσεις και εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων για τους τρόπους επικοινωνίας με βασικά μέσα τον ήχο και τη φωτιά. Επίσης, παρουσιάζονται τηλεπικοινωνιακές εφευρέσεις της Βυζαντινής περιόδου.

Ηλεκτρισμός: εκθεσιακός χώρος με το χρονολόγιο των εφευρετών που σχετίζονται με τον ηλεκτρισμό και τις σχετικές με αυτόν εφευρέσεις. Παρουσιάζονται οι τρεις μεγάλοι εφευρέτες: Mορς, Μπελ, Μαρκόνι.

Τηλεγραφία: εκτίθενται αυθεντικά, μοναδικά και σπάνια τηλεγραφήματα, αλλά και σχετικός εξοπλισμός (π.χ. αυθεντικό ποδήλατο τηλεγραφητή, τραπέζι τηλεγραφημάτων).

Καλωδιακό πλοίο Θαλής ο Μιλήσιος: παρουσιάζεται μοντέλο μινιατούρα του πλοίου και το εσωτερικό ενός βαθυσκάφους, με μέρη από ηλεκτρονικά όργανα τεχνολογίας.

Τηλεφωνία: παρουσιάζονται τηλεφωνικές συσκευές των δεκαετιών 1890 έως 1980. Μεταξύ άλλων, ο επισκέπτης μπορεί να ακούσει ηχητικά από τον ωρολέκτη.

Κοινόχρηστη τηλεφωνία: εκτίθενται παλιοί τηλεφωνικοί θάλαμοι (με κέρματα και κάρτα). Μέσω της τεχνολογίας AR, ο επισκέπτης μπορεί να δει πώς χρησιμοποιούνταν ο τηλεφωνικός θάλαμος και τα αναλογικά κέντρα.

Τηλεφωνήτρια: ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας του 1950, αλλά και τον μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.

Τηλεφωτογραφία: ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που διαθέτει το Μουσείο στο αρχείο του.

Οι άνθρωποι: αφιέρωμα στους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις τηλεπικοινωνίες από την ίδρυση του Ομίλου ΟΤΕ έως σήμερα.

Δορυφόρος: σε μεγάλη οθόνη video προβάλλεται η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat, ενώ σε  ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς (Νεμέα και Θερμοπύλες) μέχρι τον δορυφόρο.

Ιστορία της τηλεφωνίας: στον 2o όροφο παρουσιάζονται διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στον χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων, αλλά και να δουν σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.

Το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο: ιδιαίτερης σπουδαιότητας και αξίας έκθεμα είναι το τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε η πρώτη μετάδοση της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων. Χρησιμοποιήθηκε και για εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε βαν, καθώς και για τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.

Κινητή τηλεφωνία: σε έναν ειδικά διαμορφωμένο διαδραστικό χώρο, παρουσιάζεται η ιστορία της κινητής τηλεφωνίας  ξεκινώντας από τη γνωριμία με τη νέα, τότε, αυτή συσκευή, συνεχίζοντας με την απόκτηση  και το «δέσιμο» μαζί της, μέχρι τη σημερινή απαραίτητη σε όλους καθημερινή χρήση της. Περιλαμβάνονται πολλά μοντέλα κινητών, όπου αποτυπώνεται η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας και τεχνολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Πρωτέως 25, 145 64, Ν. Κηφισιά
Τηλ.: 210 620 1899, 210 620 1999
https://www.otegroupmuseum.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.