fbpx
Η μνημειώδης φινλανδική γκάφα με τη λιμουζίνα των 550.000 ευρώ

Η μνημειώδης φινλανδική γκάφα με τη λιμουζίνα των 550.000 ευρώ

Το 2004 ο τότε πρόεδρος της φινλανδικής Βουλής και πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Πάαβο Λίπονεν, ενέκρινε την αγορά μιας λιμουζίνας Mercedes-Benz αξίας 550.000 ευρώ, για τις μετακινήσεις διακεκριμένων επισκεπτών στη χώρα. Η αγορά αυτή αποδείχθηκε όχι απλά αποτυχημένη, αλλά μια πραγματικά μνημειώδης αποτυχία.

Όπως αποκαλύπτει σε βιβλίο που έγραψε ο Πέρτι Ρόσιλα, πρώην επικεφαλής του λογιστικού γραφείου της φινλανδικής Βουλής, το εσωτερικό του οχήματος ήταν άβολο, οι πόρτες ήταν τόσο βαριές, που δεν άνοιγαν αν το όχημα ήταν σταθμευμένο σε ανηφόρα ή κατηφόρα, ενώ η συντήρησή του ήταν πανάκριβη: Κάθε 23.000 χιλιόμετρα έπρεπε να αλλαχθούν τα αλεξίσφαιρα λάστιχά του, που στοίχιζαν 10.000 ευρώ, ενώ η λιμουζίνα έκαιγε 43 λίτρα βενζίνης ανά 100 χιλιόμετρα.

Και το χειρότερο, όπως αποκαλύπτει ο Ρόσιλα, είναι ότι κανείς δε γνωρίζει σήμερα τι απέγινε εκείνο το πανάκριβο αυτοκίνητο. Μετά από τρία χρόνια υπηρεσίας, μεταβιβάστηκε στη μυστική υπηρεσία της Φινλανδίας, Supo, η οποία το δώρισε στην αστυνομία. Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο Yle, η μονάδα της αστυνομίας στην οποία δόθηκε το όχημα διαλύθηκε, και το τι ακριβώς συνέβη στη Meredes-Benz αποτελεί μυστήριο.

Τουλάχιστον οι Φινλανδοί πολιτικοί έμαθαν από το πάθημά τους, και πλέον οι σημαντικότεροι πολιτικοί της χώρας μετακινούνται με αυτοκίνητα Audi αξίας 90.000 ευρώ.


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο που μπλόκαρε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κυκλοφορεί μισόν αιώνα μετά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεï Κιούμπρικ είχε το εξής ελάττωμα, όπως συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: την τελειομανία του. Έτσι, όταν το 1970 κάποιος τόλμησε σε ένα βιβλίο...

ΝΕΑ
Η ανορθόδοξη μέθοδος του Καζούο Ισιγκούρο πίσω από τους τίτλους των βιβλίων του

Για τον μάλλον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους τίτλους των βιβλίων του μαζί με τη σύζυγό του μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Όπως περιέγραψε ο...

ΝΕΑ
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.