fbpx
Πέθανε ο Stephen Hawking, ο μεγαλύτερος κοσμολόγος της εποχής μας

Πέθανε ο Stephen Hawking, ο μεγαλύτερος κοσμολόγος της εποχής μας

Ξημερώματα Τετάρτης πέθανε στο σπίτι του στο Κέμπριτζ ο Στίβεν Χόκινγκ, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, συγγραφέας και ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την επιστήμη της σύγχρονης κοσμολογίας συνθέτοντας τη γενική θεωρία της σχετικότητας με την κβαντική μηχανική.

Η πρώτη του μεγάλη συμβολή στην επιστήμη έγινε το 1970, όταν μαζί με τον Ρότζερ Πένροουζ έδειξαν ότι υπήρχε στο σύμπαν ένα μοναδικό σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα: το σημείο εκκίνησης του Μπιγκ Μπανγκ.

Από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του ήταν η θεωρία ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, γνωστή πλέον ως «ακτινοβολία Χόκινγκ», η θεωρία του «κοσμολογικού πληθωρισμού» κ.ά. Το εκλαϊκευτικό επιστημονικό του πόνημα A Brief History of Time, που κυκλοφόρησε το 1988, απευθύνεται στο ευρύ κοινό εξηγώντας τη δομή, την προέλευση και την τελική μοίρα του σύμπαντος.

Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε διαγνωσθεί από τα φοιτητικά του χρόνια με τη νόσο του κινητικού νευρώνα. Αν και οι γιατροί τότε του έδωσαν δύο μόνο χρόνια ζωής, η αργή εξέλιξη της νόσου τού έδωσε τη δυνατότητα να ζήσει ακόμα μισό αιώνα. Πολύ σύντομα είχε μείνει εντελώς παράλυτος και επικοινωνούσε με το περιβάλλον του μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

Όπως σημείωσαν τα παιδιά του Λούσι, Ρόμπερτ και Τιμ σε ανακοίνωση που εξέδωσαν για τον θάνατό του, «Είπε κάποτε: “Δεν θα ήταν και τόσο σημαντικό αυτό το σύμπαν, εάν δεν ήταν το σπίτι αυτών που αγαπάμε”. Θα μας λείπει για πάντα».

Δείτε την κριτική της Έρικας Αθανασίου για το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Τζέιν Χόκινγκ σχετικά με τη ζωή της δίπλα στον Στίβεν εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Γερμανία: 1,1 εκατομμύρια δωρεάν βιβλία σε παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Την ετήσια εκστρατεία της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου υλοποιεί και φέτος η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας (Börsenverein), στο πλαίσιο της οποίας θα δωρίσει πάνω από 1,1...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.