fbpx
Ο μαφιόζος που έγραψε βιβλίο και ομολόγησε τη «ληστεία του αιώνα»

Ο μαφιόζος που έγραψε βιβλίο και ομολόγησε τη «ληστεία του αιώνα»

Η «ληστεία του αιώνα» που διαπράχθηκε το 1976 σε υποκατάστημα της τράπεζας Société Générale στη Νίκαια της Γαλλίας, με λεία περίπου 29 εκατ. ευρώ (σε σημερινά χρήματα) αποτελούσε ένα άλυτο μυστήριο επί δεκαετίες ολόκληρες για τη γαλλική αστυνομία. Μέχρι που κάποιος αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο γι’ αυτήν.

Το εν λόγω βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010 και ο συγγραφέας του, γράφοντας με ψευδώνυμο, περιέγραφε τη θρυλική ληστεία, τοποθετώντας τον εαυτό του στη θέση του εγκεφάλου της. Το γεγονός αυτό κίνησε το ενδιαφέρον της γαλλικής αστυνομίας, που μετά από έρευνα διαπίστωσε πως ο συγγραφέας του βιβλίου δεν ήταν άλλος από τον Ζακ Κασαντρί, έναν γνωστό μαφιόζο της Μασσαλίας. Μετά από ανάκριση, ο Κασαντρί ομολόγησε πως αυτός ήταν πράγματι ο εγκέφαλος της ληστείας, ενώ τα παιδιά του κατέθεσαν πως συχνά υπερηφανευόταν για τη ληστεία αυτή.

Ίσως ο Κασαντρί να πίστευε ότι θα τη γλίτωνε, λόγω του ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από το έγκλημα, όμως έκανε λάθος: αν και πράγματι το αδίκημα της ληστείας έχει παραγραφεί, το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (της νομιμοποίησης, δηλαδή, των χρημάτων που έλαβε από τη ληστεία) δεν υπόκειται σε παραγραφή, και έτσι ο μαφιόζος παραπέμφθηκε σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Παιδί και ανάγνωση» του ΟΣΔΕΛ

Μήνας βιβλίου είναι για τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) ο Απρίλιος: την Τρίτη 2 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου) ξεκίνησε η ενημερωτική καμπάνια για τα...

ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.