fbpx
Η ερώτηση που εξόργισε γνωστή συγγραφέα: «Έχετε βιβλιοπωλεία στη Νιγηρία;»

Η ερώτηση που εξόργισε γνωστή συγγραφέα: «Έχετε βιβλιοπωλεία στη Νιγηρία;»

Αντιμέτωπη με μια μάλλον ασυνήθιστη ερώτηση ήρθε η διακεκριμένη Νιγηριανή συγγραφέας Τσιμαμάντα Νγκόζι Αντίτσιε στη διάρκεια συνέντευξης με Γαλλίδα δημοσιογράφο.

Η δημοσιογράφος Καρολίν Μπρουέ ανέφερε πως το γαλλικό κοινό έχει συνδέσει τη Νιγηρία με την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, τη βία και την ανασφάλεια. «Θα ήθελα να μας πείτε κάτι για τη Νιγηρία που να είναι διαφορετικό, να μιλήσετε διαφορετικά γι’ αυτήν, και για τον λόγο αυτό σας ρωτάω, υπάρχουν βιβλιοπωλεία εκεί; Φυσικά φαντάζομαι πως θα υπάρχουν» ήταν η ερώτηση της δημοσιογράφου που έφερε σε αμηχανία την Αντίτσιε.

Η απάντηση της συγγραφέως πάντως ήταν ψύχραιμη. «Νομίζω ότι αντανακλά πολύ άσχημα στους Γάλλους το ότι μου κάνατε αυτή την ερώτηση, πραγματικά το νομίζω αυτό. Γιατί έχουμε 2018, σας παρακαλώ. Τα βιβλία μου διαβάζονται στη Νιγηρία, διδάσκονται στα σχολεία, όχι μόνο στη Νιγηρία, αλλά και ανά την Αφρική, και αυτό σημαίνει πολλά για μένα» είπε η Αντίτσιε, προσθέτοντας: «Γιατί προφανώς και είμαι πολύ ευγνώμων όταν διαβάζονται οπουδήποτε στον κόσμο τα βιβλία μου, αλλά υπάρχει κάτι ξεχωριστό όταν τα διαβάζουν οι άνθρωποι για τους οποίους γράφεις».

Αργότερα, σε ανάρτησή της στο Facebook η συγγραφέας υπογράμμισε: «Τα βιβλιοπωλεία βρίσκονται σε καθοδική πορεία σε όλο τον κόσμο. Και αυτό αξίζει να το συζητήσουμε και να λυπηθούμε γι’ αυτό, και ελπίζω να το αλλάξουμε. Αλλά η ερώτηση “υπάρχουν βιβλιοπωλεία στη Νιγηρία;” δεν είχε σχέση με αυτό. Είχε σχέση με τη νομιμοποίηση μιας σκόπιμης, δικαιωματικής, κουραστικής, πλήρους άγνοιας για την Αφρική. Και δεν έχω την υπομονή γι’ αυτό. Ίσως οι Γάλλοι πράγματι να μην μπορούν να συλλάβουν τη Νιγηρία ως ένα μέρος που μπορεί να έχει βιβλιοπωλεία. Και αυτό, στο 2018, στην εποχή της διασυνδεσιμότητας και του διαδικτύου, είναι ντροπή».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΝΕΑ
Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, Τετάρτη 24/4

Οι συναντήσεις του namougellas.com, αυτή η μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις ζωντανά με ανθρώπους που θαυμάζεις, συνεχίζονται. «Την Τετάρτη 24 Απριλίου, δέκα συνδρομητές του Να Μου Γελλάς θα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.