fbpx
Μαθήματα Καβάφη για όλους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Μαθήματα Καβάφη για όλους στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση ανοίγουν και φέτος τις πόρτες της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και υποδέχονται το κοινό με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων, το οποίο θα διαρκέσει από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2018, έχοντας πάντα ως επίκεντρο και αφετηρία την ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για το ευρύ κοινό, αλλά και για φοιτητές, ερευνητές, ακαδημαϊκούς, έρχονται και αυτή τη χρονιά να μας μυήσουν στο έργο του Καβάφη, να αναδείξουν νέες προσεγγίσεις στο έργο του και να ανοίξουν νέους δρόμους στην καβαφική έρευνα.

Ι. Μαθήματα για το ευρύ κοινό

Ο «Κύκλος Ανοιχτών Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη» επιστρέφει για τέταρτη χρονιά έχοντας αυτή τη φορά ως θεματικό τίτλο «Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις». Η ίδια η τέχνη και οι πολλαπλές της διαστάσεις γίνονται πυρήνας της αναζήτησης: η ποίηση του Καβάφη, ο λόγος του για την τέχνη, οι μορφές των καλλιτεχνών στην ποίησή του, ο ρόλος των τεχνών και της πρόσληψής τους στο έργο του. Έξι κορυφαίοι πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε έξι ξεχωριστές συναντήσεις, θα αναλύσουν επιλεγμένα ποιήματα και θα επεκταθούν σε άλλα κείμενα του ποιητή, καθώς και στο έργο άλλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Την επιμέλεια του φετινού Κύκλου Ανοιχτών Μαθημάτων έχει αναλάβει η Ερασμία Σταυροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Αρχείου Καβάφη. Τα μαθήματα του Κύκλου αυτού απευθύνονται σε όλους, είτε είναι μυημένοι στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη, αλλά και στην ποίηση γενικά, είτε όχι.

Ημερομηνίες και τις ειδικές θεματικές ενότητες Μαθημάτων Αρχείου Καβάφη για το ευρύ κοινό:

«Εις την Τέχνην, Επιθυμίες και Αισθήσεις»

  • Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Κ.Π. Καβάφης – Η ποιητική του μισοειδωμένου»
    Ομιλητής: Δημήτρης Πολυχρονάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Οι επάλληλες Ποιητικές του Κ. Π. Καβάφη και του Μαρσέλ Προυστ»
    Ομιλητής: Παναγιώτης Σ. Πούλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής, Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
  • Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Ποιήματα για τους ποιητές στο έργο του Κ. Π. Καβάφη»
    Ομιλήτρια: Δρ Νίνα Παλαιού, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Μέλος ΣΕΠ
  • Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Καλλιτέχνες, κατασκευαστές, ερασιτέχνες» – Αποχρώσεις καβαφικής ειρωνείας προς φανταστικούς ομοτέχνους
    Ομιλήτρια: Αγγέλα Καστρινάκη, Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Η αντι-οικονομία της απόλαυσης» – Ερωτισμός και τέχνη στο καβαφικό έργο
    Ομιλητής: Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Κάτοχος της Έδρας Γ. Σεφέρη, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
  • Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)

Θεματική: «Ας αφεθώ σ’ αυτήν» – Η εικονογραφική ποιητική του Καβάφη (το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά χωρίς διερμηνεία στην ελληνική γλώσσα)
Ομιλητής: Peter Jeffreys, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Σάφολκ

Είσοδος στο κοινό ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

ΙΙ. Μαθήματα για φοιτητές και ερευνητές

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη θα φιλοξενήσει και πάλι τον «Κύκλο Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη» για ερευνητές και φοιτητές, ο οποίος το 2018 έχει ως γενικό θεματικό τίτλο «Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα». Βασικό άξονα ανάλυσης, στον φετινό Κύκλο Σεμιναρίων, θα αποτελέσουν οι θεματικές της ανάγνωσης και πρόσληψης του καβαφικού έργου σε Ελλάδα και εξωτερικό και οι διευρυμένες πολιτισμικές, κοινωνιολογικές και ιστοριογραφικές προοπτικές. Πέντε νεότεροι ερευνητές, πανεπιστημιακοί και μελετητές του καβαφικού έργου, πρόκειται να μοιραστούν με το κοινό την έρευνά τους γύρω από το έργο του Αλεξανδρινού, καθώς και τα ερωτήματα τα οποία προκύπτουν από τις εν εξελίξει εργασίες τους πάνω σε αντίστοιχα αρχειακά τεκμήρια. Μετά από κάθε παρουσίαση ακολουθεί διάλογος με το κοινό και άλλους ερευνητές. Η επιμέλεια του Κύκλου Ερευνητικών Σεμιναρίων ανατίθεται από την Επιστημονική Επιτροπή του Αρχείου Καβάφη σε πρόσωπα ή σε ομάδες ερευνητών. Για το 2018 την επιμέλεια έχει αναλάβει ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ημερομηνίες και ειδικές θεματικές ενότητες Ερευνητικών Σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη:

«Εδώδιμα και Αποικιακά: Νέα αρχειακά τεκμήρια και νέες προσεγγίσεις στην καβαφική έρευνα»

  • Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Κ.Π. Καβάφης, ποιητής του μεσαίου κόσμου»
    Ομιλήτρια: Σοφία Ιακωβίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Ο Καβάφης και τα “παιδαρέλια”» – Επεισόδια της αθηναϊκής μεσοπολεμικής υποδοχής του Καβάφη
    Ομιλητής: Κώστας Καραβίδας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής και διδάσκων νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Ο Δημήτριος Καπετανάκης και ο Καβάφης στην Αγγλία»
    Ομιλήτρια: Εμμανουέλα Κάντζια, Δρ. Συγκριτικής Λογοτεχνίας
  • Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Χριστιανισμός και σάρκα στο έργο του Κ. Π. Καβάφη»
    Ομιλήτρια: Βασιλική Δημουλά, Δρ. Συγκριτικής Γραμματολογίας, μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 (19.00) | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη (Λ. Αμαλίας 56)
    Θεματική: «Το καβαφικό έργο ως σημαίνον παράδειγμα για τη μεταποικιοκρατική θεωρία»
    Ομιλήτρια: Γεωργία Πατερίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Είσοδος στο κοινό ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες: 2013713001 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00-17.00)

III. 2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη για ερευνητές

Συνεχίζεται το ανοιχτό κάλεσμα προς ερευνητές για συμμετοχή στο «Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη 2018», το οποίο θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη. Αυτή τη φορά, από τις 9 έως τις 15 Ιουλίου, ερευνητές από όλο τον κόσμο και ακαδημαϊκοί καθηγητές θα μοιραστούν το έργο και τις σκέψεις τους πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη μέσα από μια νέα θεματική που έχει ως τίτλο: «Καβάφης και Αρχαιότητα». Την επιμέλεια του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Καβάφη για το 2018 έχουν η Constanze Güthenke, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ελληνικής Λογοτεχνίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και ο Δημήτρης Παπανικολάου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη αποτελεί μια ετήσια επιστημονική διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, η πρώτη αυτού του είδους αποκλειστικά αφιερωμένη στον Καβάφη και στον αντίκτυπο του έργου του. Διδακτορικοί φοιτητές, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και νέοι ερευνητές των οποίων τα επιστημονικά ενδιαφέροντα σχετίζονται με τη Συγκριτική Λογοτεχνία, την Παγκόσμια Λογοτεχνία, τις Καβαφικές Σπουδές, τις Νεοελληνικές Σπουδές, τις Κλασικές Σπουδές και συναφείς κλάδους, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής. Το ανοιχτό κάλεσμα για το «2ο Διεθνές Θερινό Σχολείο Καβάφη» ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου του 2017 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018.

 

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγγελής, Σταύρος Πετρόπουλος, Γιάννης Σούλης

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.