fbpx
Ο κρυμμένος σεξισμός των παιδικών βιβλίων

Ο κρυμμένος σεξισμός των παιδικών βιβλίων

Οι κύριοι χαρακτήρες στα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία είναι δύο φορές πιθανότερο να είναι αρσενικού γένους παρά θηλυκού, ενώ στο 20% αυτών δεν υπάρχει κανένας θηλυκός χαρακτήρας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen για λογαριασμό του Observer.

Η έρευνα της Nielsen επικεντρώθηκε στα 100 πιο ευπώλητα παιδικά βιβλία του 2017 και αναδεικνύει τον «υπόγειο» σεξισμό ο οποίος χαρακτηρίζει τις ιστορίες που προορίζονται για παιδιά. Όπως προκύπτει, οι αρσενικοί χαρακτήρες συνήθως παρουσιάζονται ως ισχυρά και πιθανόν επικίνδυνα όντα, όπως δράκοι ή αρκούδες, ενώ οι θηλυκοί χαρακτήρες τείνουν να είναι μικρότερα σε μέγεθος και πιο ευάλωτα όντα, όπως πουλιά, γάτες ή έντομα. Η κλέφτρα πάπια που υπάρχει στα βιβλία της σειράς «Πέππα το Γουρουνάκι» είναι ένας από τους λίγους «κακούς» θηλυκούς χαρακτήρες που εντοπίστηκαν στα 100 βιβλία που εξετάστηκαν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η Dierdew McDermott από τον εκδοτικό οίκο Walker Books δήλωσε στον Observer ότι υπάρχουν πολλά βιβλία με ισχυρούς θηλυκούς χαρακτήρες, όμως δεν γίνονται best sellers, πιθανόν επειδή οι γονείς έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό τους για τα στερεότυπα αγοριών-κοριτσιών. «Αν κάποιος ήθελε να βάλει ένα αδύναμο κορίτσι σε ένα από τα βιβλία μας, θα τον χτύπαγα στο κεφάλι» σχολίασε η ίδια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.