fbpx
Ο Κλίφορντ Ίρβινγκ και η απάτη με την «αυτοβιογραφία» του Χάουαρντ Χιουζ

Ο Κλίφορντ Ίρβινγκ και η απάτη με την «αυτοβιογραφία» του Χάουαρντ Χιουζ

Ο Κλίφορντ Ίρβινγκ, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των βιβλίων, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου σε ηλικία 87 ετών σε κλινική της Φλόριντα, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, και μην έχοντας γνωρίσει αξιόλογη επιτυχία ως συγγραφέας, ο Ίρβινγκ σκέφτηκε έναν τρόπο να «πιάσει την καλή»: θα έγραφε μια ψεύτικη αυτοβιογραφία του δισεκατομμυριούχου Χάουαρντ Χιουζ, ο οποίος ζούσε αποκομμένος από τον υπόλοιπο κόσμο στις Μπαχάμες, και άρα κατά τον ίδιο δεν θα εμφανιζόταν για να αποκαλύψει την απάτη. Πράγματι, ο Ίρβινγκ κατάφερε να τους κοροϊδέψει όλους: έλαβε μια προκαταβολή ύψους 750.000 δολαρίων από τον εκδοτικό οίκο McGraw-Hill για το βιβλίο, ξεγέλασε δημοσιογράφους και δικηγόρους πείθοντάς τους ότι πράγματι είχε συναντήσει τον Χιουζ, ενώ παρουσίασε και ψεύτικες επιστολές δήθεν του δισεκατομμυριούχου για να ενισχύσει την ιστορία του.

Ωστόσο, τελικά το ψέμα αποκαλύφθηκε όταν ο Χιουζ έσπασε τη σιωπή του μετά από χρόνια και αποκήρυξε τη δήθεν αυτοβιογραφία του ως απάτη, με αποτέλεσμα ο Ίρβινγκ να καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 ετών και να υποχρεωθεί να δώσει πίσω τα χρήματα της προκαταβολής. Όμως μετά την αποφυλάκισή του έγινε περιζήτητος, και το 1997 περιέγραψε στο βιβλίο του The Hoax το πώς έγιναν όλα. Το βιβλίο ενέπνευσε μάλιστα και την ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Γκιρ στον ρόλο του Ίρβινγκ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.