fbpx
The Athens Prize for Literature

The Athens Prize for Literature

Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου η απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων. Τα βραβεία απένειμε ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης. Το Βραβείο The Athens Prize for Literature απονέμεται ανελλιπώς από το 2007 ετησίως σε έναν ξένο και σε έναν Έλληνα εν ζωή συγγραφέα, ο οποίος παρήγαγε το πιο εντυπωσιακό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε στα ελληνικά την προηγούμενη χρονιά.

Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος έλαβε ο Ισπανός Ζάουμε Καμπρέ για το βιβλίο του Confiteor (μετάφραση Ευρυβιάδης Σοφός, εκδόσεις Πόλις). Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που εμβαθύνει στην προσωπική συνείδηση, στη συνείδηση των ατόμων. Βλέπουμε πολλές εκδοχές του Κακού, από το απόλυτο Κακό του Ολοκαυτώματος ή της Ιεράς Εξέτασης μέχρι το κακό του εγωισμού και την ποταπότητα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Το μυθιστόρημα είναι αφηγηματικά περίτεχνο, πολυφωνικό, με συνεχείς παλινδρομήσεις του χωροχρόνου, αποτελεί απάντηση στην λήθη και τη διαγραφή της μνήμης-μιας μνήμης που εγκαταλείπει και τον ίδιο αφηγητή καθώς παρουσιάζει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Εξαιρετική η μεταφραστική δουλειά του Ευρυβιάδη Σοφού. Πρόκειται για ένα σημαντικό μυθιστόρημα: η λογοτεχνία ως ύστατη μορφή μαρτυρίας και προσωπικής επιβίωσης και ως ελπίδα επιβίωσης της ίδιας της λογοτεχνικής γραφής.

Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος, έλαβε ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης για το βιβλίο του Πέρασμα, εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Μέσα στις σελίδες του ξετυλίγονται οι ιστορίες ενός πλήθους προσφύγων που ξεβράζονται σε ένα ανώνυμο ελληνικό νησί αλλά και των κατοίκων οι οποίοι βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη να έχει ξαφνικά πολλαπλασιασθεί δραματικά, και από πολλές απόψεις εκρηκτικά, ο πληθυσμός του νησιού. Το βιβλίο, καθαρή μυθοπλασία, απεικονίζει με τον άπλετο, σκληρό φωτισμό της γραφής του Τζαμιώτη τις ιστορίες προσφύγων και νησιωτών, ιστορίες που κινούνται –με ιδιαίτερη επιτυχία– σε ένα καθαρά συμβολικό επίπεδο. Το νησί, όπως η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, αποτελεί το «πέρασμα» αυτών των απόκληρων ανθρώπων που η μοίρα διώχνει από τις εστίες τους και τους αναγκάζει να αναζητήσουν νέες όπου σταθεί δυνατό.

Τα βραβεία The Athens Prize For Literature θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατα. Τελετάρχης της λιτής εκδήλωσης ήταν η Λουκία Παπαδάκη, χορηγός των βραβείων η Τζάννες Α.Ε. και τα εργαλεία γραφής Μοnt Blanc. Για τα μυθιστορήματα και τον τρόπο των επιλογών μίλησαν οι συγγραφείς Ζέτα Κουντούρη και Θεόδωρος Γρηγοριάδης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.