fbpx
«Αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

«Αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού» στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου (ώρες 09:00-17:00), το πρώτο εργαστήριο με αντικείμενο τις αρχές διατήρησης αρχειακού υλικού, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στην Αθήνα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε αρχειονόμους και εργαζόμενους σε φορείς που φυλάσσουν αρχειακό ή βιβλιακό απόθεμα και φιλοδοξεί να συμβάλει στη διαρκή κατάρτισή τους όσον αφορά τη φύλαξη, διατήρηση, συγκέντρωση, ανάδειξη και διάθεση προς μελέτη του υλικού αυτού που περιγράφει την ιστορία μας. Με δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολιτιστικοί φορείς με αρχειακό απόθεμα που δεν απασχολούν συντηρητές, είναι σημαντική η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και εξοικείωση των αρχειονόμων και άλλων εργαζομένων τους σε θέματα που άπτονται της προληπτικής συντήρησης και της διάγνωσης φθορών, των αιτιών και των μηχανισμών που τις προκαλούν, όσον αφορά μάλιστα τα διαφορετικά υποστρώματα αρχειακού υλικού. Παράλληλα, η εξοικείωση με την ορολογία και τις βασικές αρχές συντήρησης αρχειακού υλικού θα συνεισφέρει στην αρμονικότερη συνεργασία αρχειονόμων και συντηρητών με αποτέλεσμα τις πρακτικότερες και αποδοτικότερες λύσεις στη διαχείριση αρχειακού αποθέματος. Οι συνδιοργανωτές ευελπιστούν ότι η πρώτη αυτή διοργάνωση, ως μέρος μιας ευρύτερης σχετικής πρωτοβουλίας τους, θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαφύλαξη και διατήρηση του αποθέματος και, τελικώς, της πρόσβασης του κοινού σε αυτό.

Οι βασικές ενότητες της προγράμματος του εργαστηρίου είναι οι εξής:

1. Εισαγωγή-κατηγορίες αρχειακού υλικού, υλικά κατασκευής. Παράγοντες φθοράς του αρχειακού υλικού. Αναγνώριση βασικών τύπων φθοράς. Παρουσίαση χαρακτηριστικών περιπτώσεων. Σχέδιο διατήρησης, σχεδιασμός και διαχείριση. Αρχές σχεδιασμού και προτεραιότητες. Κλιματικός έλεγχος και συνθήκες φύλαξης παραδοσιακών υποστρωμάτων.

2. Μέτρα ασφάλειας. Προληπτική συντήρηση. Διαχείριση της συντήρησης.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418072, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του εργαστηρίου εδώ.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, 17778, Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.