fbpx
Οκτώβριος, ο μήνας των βιβλίων

Οκτώβριος, ο μήνας των βιβλίων

 

Ίσως να έχετε προσέξει ότι ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά εκείνος ο μήνας της χρονιάς κατά τον οποίο κυκλοφορούν πολλά σημαντικά βιβλία από τους μεγαλύτερους συγγραφείς. Το portal Vox μας εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό:

Πρώτον, υπάρχει η εορταστική περίοδος εν όψει. Σύμφωνα με τον Paul Bogaards του εκδοτικού οίκου Knopf Doubleday, οι περισσότερες πωλήσεις βιβλίων γίνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, και οι εκδότες θέλουν τα βιβλία να είναι «φρέσκα» στο μυαλό των αναγνωστών όταν θα έρθει η ώρα για τα εορταστικά ψώνια τους.

Δεύτερον, οι εκδότες θέλουν τα βιβλία τους να είναι «φρέσκα» και όταν έρχεται η ώρα να καταρτίσουν τους προωθητικούς τους πίνακες με προτάσεις για βιβλία εν όψει των εορτών, οι οποίοι καταρτίζονται συνήθως στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε πρέπει μέχρι τότε τα βιβλία να έχουν κυκλοφορήσει.

Και τρίτον, το φθινόπωρο είναι η περίοδος των λογοτεχνικών βραβείων και, όπως συμβαίνει και με τις ταινίες πριν την απονομή των βραβείων Όσκαρ, έτσι και οι εκδοτικοί οίκοι συνηθίζουν να κυκλοφορούν τα καλύτερά τους βιβλία κοντά στο τέλος της προθεσμίας, ώστε να είναι πιο πρόσφατα στο μυαλό των κριτών. Γι' αυτό και οι καλύτερες ταινίες εμφανίζονται από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο, ενώ τα βιβλία που αναμένεται να διεκδικήσουν το National Book Award στις ΗΠΑ κυκλοφορούν συνήθως τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο που μπλόκαρε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κυκλοφορεί μισόν αιώνα μετά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεï Κιούμπρικ είχε το εξής ελάττωμα, όπως συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: την τελειομανία του. Έτσι, όταν το 1970 κάποιος τόλμησε σε ένα βιβλίο...

ΝΕΑ
Η ανορθόδοξη μέθοδος του Καζούο Ισιγκούρο πίσω από τους τίτλους των βιβλίων του

Για τον μάλλον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους τίτλους των βιβλίων του μαζί με τη σύζυγό του μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Όπως περιέγραψε ο...

ΝΕΑ
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.