fbpx
Πέθανε ο Αμερικανός ποιητής John Ashbery

Πέθανε ο Αμερικανός ποιητής John Ashbery

Ο Αμερικανός ποιητής Τζον Άσμπερι πέθανε χτες Κυριακή, στα 90 του χρόνια. Ήταν ένας από τους πιο διάσημους και σημαντικούς ποιητές της Αμερικής, με έναν μακρύ κατάλογο βραβείων στο βιογραφικό του, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Pulitzer και το National Book Award.

Ο Άσμπερι γεννήθηκε το 1927 στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Πρωτοεμφανίστηκε στην ποίηση ενόσω ακόμα σπούδαζε στην Ακαδημία Deerfield. Στο Χάρβαρντ, έγραψε μια διατριβή για τον W. H. Auden. Το 1956, αφού είχε ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και πέρασε λίγα χρόνια ως κειμενογράφος, ο Auden επέλεξε τη συλλογή του Άσμπερι Some Trees για το Βραβείο του Γέιλ προς Νεότερους Ποιητές, η πρώτη του από πολλές τέτοιες διακρίσεις. Παρόλο που συνδέθηκε με τη σχολή των «ποιητών της Νέας Υόρκης», μαζί με τους συμμαθητές του στο Χάρβαρντ Φρανκ Ο'Χάρα και Κένεθ Κοχ, τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60 μετέβη στη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως κριτικός τέχνης και ως μεταφραστής. Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη το 1965.

Ξεκινώντας από τη συλλογή The Tennis Court Oath to 1962, το έργο του Άσμπερι χαρακτηρίζεται από αφαίρεση σε σημείο σχεδόν αδιαφάνειας. Η επιτυχία του ήρθε το 1975 με τη συλλογή Self-Portrait in a Convex Mirror, που του χάρισε το Βραβείο Pulitzer, το National Book Award και το National Book Critics Circle Award. Το ομότιτλο ποίημα θεωρείται το αριστούργημα του Άσμπερι, συνδυάζοντας την κριτική της τέχνης με σκέψεις πάνω στη φύση του εαυτού και της πραγματικότητας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.