Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τα παραμύθια
Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τα παραμύθια

Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τα παραμύθια

Παραμύθια όπως ο «Λαγός και η χελώνα» ή η «Αλεπού και το Κοράκι», που ακούγαμε ως παιδιά και συνεχίζουμε να λέμε και σήμερα στα παιδιά μας, ίσως τελικά να μην είναι τόσο αποτελεσματικά για να μάθουν τα παιδιά ηθικές αξίες, όσο θα ήταν αν είχαν ανθρώπινους χαρακτήρες, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας ανατρεπτικής έρευνας.

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Σπουδών του Οντάριο, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, και στο πλαίσιο αυτής οι ερευνητές διάβασαν σε ένα δείγμα 100 περίπου παιδιών ηλικίας 4-6 ετών μία από τρεις επιλεγμένες ιστορίες: ένα παιδικό βιβλίο με πρωταγωνιστές ρακούν και με θέμα τη χαρά τού να μοιράζεσαι με άλλους, μια εκδοχή του με πρωταγωνιστές ανθρώπους και ένα άσχετο βιβλίο για σπόρους.

Πριν διαβάσουν την ιστορία, τα παιδιά επέλεξαν δέκα αυτοκόλλητα που μπορούσαν να πάρουν στο σπίτι τους και τους είπαν ότι ένα παιδί (χωρίς να πουν ποιο) δε θα έπαιρνε αυτοκόλλητα στο σπίτι, αλλά μπορούσαν να μοιραστούν τα αυτοκόλλητά τους μαζί του, τοποθετώντας τα σε έναν φάκελο. Αφού διάβασαν την ιστορία, τα παιδιά πήραν και πάλι άλλα δέκα αυτοκόλλητα, και τους προτάθηκε και πάλι να τα μοιραστούν με το παιδί που δε θα έπαιρνε αυτοκόλλητα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, τα παιδιά που διάβασαν την ιστορία με τους ανθρώπινους πρωταγωνιστές έγιναν πιο γενναιόδωρα, ενώ αντίθετα τα παιδιά που διάβασαν τα άλλα δύο βιβλία εμφάνισαν μια μικρή μείωση της διάθεσής τους να μοιραστούν.

«Λέμε ιστορίες στα παιδιά για πολλούς λόγους, και αν ο σκοπός είναι να τα διδάξουμε ένα ηθικό δίδαγμα, τότε ένας τρόπος να κάνουμε το δίδαγμα πιο προσιτό στα παιδιά είναι να χρησιμοποιήσουμε ανθρώπινους χαρακτήρες», σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Πατρίσια Γκανέα.

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4ήμερο πολιτιστικών δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Κάθε Μάιο, τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν και έχουν την τιμητική τους. Αυτό ξεκίνησε το 1977, όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.