fbpx
Διαμαρτυρίες για το νέο χαρτονόμισμα των £10 που απεικονίζει την Jane Austin

Διαμαρτυρίες για το νέο χαρτονόμισμα των £10 που απεικονίζει την Jane Austin

Το καινούριο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, που απεικονίζει την Αγγλίδα μυθιστοριογράφο Τζέιν Όστιν, παρουσιάστηκε επίσημα στις 18 Ιουλίου, κατά τη 200ή επέτειο από τον θάνατό της, στον Καθεδρικό Ναό του Γουίντσεστερ, όπου ετάφη η συγγραφέας το 1817.

Με εξαίρεση τη βασίλισσα, η Τζέιν Όστιν είναι η μοναδική γυναίκα που εικονίζεται σε χαρτονόμισμα, μετά την απόσυρση και των χαρτονομισμάτων των 5 λιρών που απεικόνιζαν την Ελίζαμπεθ Φράι και την αντικατάσταση του πορτρέτου της με αυτό του Ουίνστον Τσόρτσιλ. Για το νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών, πάνω από 35.000 άνθρωποι υπέγραψαν το αίτημα να απεικονίζει κάποιο γυναικείο πρόσωπο.

Ωστόσο, η κυκλοφορία του έχει προκαλέσει κατακλυσμό αντιδράσεων στην Αγγλία – αφενός εξαιτίας της συγκεκριμένης προσωπογραφίας της Όστιν και αφετέρου λόγω του παραθέματος που έχει επιλεγεί: «Δηλώνω πάνω απ’ όλα ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το διάβασμα!».

Ατυχώς, πρόκειται για λόγια που λέει ένας από τους πιο ανειλικρινείς χαρακτήρες της Όστιν, η Καρολάιν Μπίνγκλεϊ, στο Περηφάνια και προκατάληψη (1813), η οποία Καρολάιν, στην πραγματικότητα, δεν δίνει δεκάρα για τα βιβλία. Τη συγκεκριμένη φράση τη λέει μόνο και μόνο επειδή θέλει να κερδίσει την αποδοχή του Φιτζγουίλιαμ Ντάρσι, σε ένα λογοτεχνικό σύμπαν όπου οι γυναίκες εξαρτώνται από τους άντρες – και ακριβώς αυτή την εξάρτηση θεματοποιεί με τα έργα της η Τζέιν Όστιν. Άρα, γιατί να επιλεγεί μια φράση που δεν εκφράζει στ’ αλήθεια τις πεποιθήσεις της Καρολάιν;

Όσον αφορά τη φωτογραφία, η κατηγορία έγκειται στο ότι η Τράπεζα της Αγγλίας επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα πορτρέτο του 1870 που είχαν παραγγείλει τα ανίψια της Τζέιν Όστιν και είχε στηριχτεί στο αυθεντικό, που είχε ζωγραφίσει η αδερφή της Τζέιν, Κασσάνδρα, όσο η συγγραφέας ήταν ακόμη ζωντανή. Φαίνεται πως οι υπεύθυνοι στην Τράπεζα της Αγγλίας ένιωσαν την ανάγκη να παρουσιάσουν «πιο όμορφη» τη συγγραφέα, αφού το αυθεντικό πορτρέτο δείχνει την Τζέιν Όστιν με ροδαλά μάγουλα, χαλαρή και κάπως συνοφρυωμένη έκφραση, και με μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Έτσι αντιμετωπίζονται και οι άντρες εικονιζόμενοι πάνω στα χαρτονομίσματα της Αγγλίας;

Οι διαμαρτυρίες των οπαδών της «αυθεντικής» Τζέιν Όστιν έχουν κατακλύσει αυτές τις μέρες το τουίτερ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.