fbpx
Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Επιστήμη και τέχνη
Γιάννης Αδαμάκης, «Αρχειοθετώ», 2016, ακρυλικά σε μουσαμά.

Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Επιστήμη και τέχνη

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, η οποία καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, την Παρασκευή 9 Ιουνίου(ώρα18:00), με επιστημονικές και καλλιτεχνικές δράσεις που απευθύνονται σε πολλαπλές ομάδες κοινού, στο Ιστορικό Αρχείο του, στον Ταύρο. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του εορτασμού αποτελείται από:

- Επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στα ζητήματα πρόσβασης, φύλαξης και ερευνητικής αξιοποίησης των αρχείων επιχειρήσεων στη χώρα μας. Η συνάντηση συνδιοργανώνεται με την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία (Επιτροπή Αρχείων Επιχειρήσεων) και οι εργασίες της αναφέρονται σε όλο το φάσμα των συναφών αρχείων, σύμφωνα με το κάτωθι πρόγραμμα:
18:00. Χαιρετισμοί διοργανωτών φορέων
18:15. Νίκος Παντελάκης, Αρχειονόμος-Ιστορικός, Η διάσωση των αρχείων των επιχειρήσεων ως πρόκληση για τις επιχειρήσεις και την αρχειακή κοινότητα
18:30. Ζήσιμος Χ. Συνοδινός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Eurobank Ergasias ΑΕ, Τα τραπεζικά αρχεία στην Ελλάδα και οι σύγχρονες προκλήσεις
18:45. Ευτυχία Λιάτα, Διευθύντρια Ερευνών, Τομέας Νεοελληνικών Σπουδών/ΕΙΕ, Αρχεία εμπόρων - εμπορικά αρχεία, 18ος-19ος αι.
19:00. Γιάννης Στογιαννίδης, Δρ. Ιστορίας-Διδάσκων ΤΕΙ Αθήνας, Από τα προβιομηχανικά στα βιομηχανικά αρχεία. Απώλειες, Προσκτήσεις και Ετοιμότητες
19:15. Τζελίνα Χαρλαύτη, Καθηγήτρια Ιστορίας Ιονίου Παν/μίου, Τα αρχεία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και των ναυτιλιακών επιχειρήσεων
19:30. Ελευθέριος-Βενιζέλος Πριναράκης, Αρχειονόμος (MSc), Ιστορικό Αρχείο Eurobank Ergasias ΑΕ, Οργάνωση και διαχείριση ναυτιλιακών αρχείων
19:45. Ερωτήσεις-Συζήτηση

ΑΝΤΟΝΙΟΣ, ESPACE  DE MEMOIRE - ΓΑΙΑ ΜΝΗΜΗΣ, greek-english-japanese text, ακρυλικό σε μουσαμά και μεταλλικό χρώμα.

- Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης Art_in_the_archive: ίχνη και σιωπές (ώρα 20:00)
Με βασική επιδίωξη τα αρχεία να μην αποτελούν ερμητικά κλειστά αποθετήρια μνήμης, η τέχνη μπορεί να γίνει διάμεσος για την προβολή τους στο γενικό κοινό. Η εμπειρία του αρχείου έχει, εξάλλου, περιγραφεί ως ένα παιχνίδι ανάμεσα σε ίχνη και σιωπές, ανάμεσα στην παρουσία του παρελθόντος και την απουσία τους. Στην έκθεση, σύγχρονοι εικαστικοί αποκαλύπτουν στον θεατή αθέατες πλευρές από τον κόσμο των αρχείων. Μέσα από τις εικαστικές δημιουργίες τους παρουσιάζεται η διαδικασία της αρχειακής φύλαξης και ταξινόμησης, οι χώροι των αρχείων καθώς και η διάδοση της γνώσης από τα οργανωμένα αρχεία. Τα έργα τέχνης, με τη μοναδική αφηγηματική δύναμη της εικόνας και την παραστατική πολυφωνία μέσα από ποικιλία εκφραστικών μέσων, συνομιλούν με ιδιαίτερο τρόπο με τον θεατή και τον βοηθούν να εξοικειωθεί με την έννοια του αρχείου και την αρχειακή διαδικασία. Οι καλλιτέχνες, με την ελεύθερη εικαστική τους έκφραση, εξιστορούν τις δικές τους αλήθειες, από τη δημιουργία ενός (προσωπικού) αρχείου μέχρι τη σημασία της διαφύλαξης της αρχειακής πληροφορίας. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως 18 Σεπτεμβρίου 2017 (9:00-17:00), συμμετέχουν οι εικαστικοί: Γιάννης Αδαμάκης, Αντώνιος, Κώστας Βίττης, Ειρήνη Γκόνου, Μάρκος Καμπάνης, Μιχάλης Κατζουράκης, Έλενα Παπαδημητρίου, Ekaterini, François L’ Hotel, σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη.

- Συναυλία του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon», με τη συμμετοχή της σπουδαίας μεσόφωνου Ινές Ζήκου, σε συνδιοργάνωση με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ώρα 20:30) στον προαύλιο χώρο του Αρχείου. Το «Metallon»[Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), Γιάννης Καραμπέτσος(τρομπέτα), Κωνσταντίνος Σίσκος (κόρνο), Κωνσταντίνος Αυγερινός (τρομπόνι), Γιώργος Ραράκος (τούμπα), Σπύρος Λάμπουρας(κρουστά)]και η Ινές Ζήκου θα ερμηνεύσουν έργα που προέρχονται κατά κύριο λόγο από σπουδαία ελληνικά μουσικά αρχεία. Στη συναυλία, που εντάσσεται στον επιτυχημένο Κύκλο Μουσικής Δωματίου της Κ.Ο.Α. «Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία», θα ακουστούν επίσης έργα του Επτανήσιου συνθέτη Παύλου Καρρέρ προερχόμενα από το Αρχείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και αποσπάσματα από δημοφιλέστατες οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη προερχόμενα από το Αρχείο του Θεατρικού Μουσείου και το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη πολυαγαπημένες συνθέσεις του Νίκου Σκαλκώτα, του Νίνο Ρότα και άλλων συνθετών του 20ού αιώνα, χρονική περίοδο της ελληνικής ιστορίας στην οποία αναφέρεται το αρχειακό υλικό που στεγάζεται στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ.

Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ ανταποκρίνεται, τέλος, στο κάλεσμα του International Council on Archives (ICA), οργανισμού με διεθνή απήχηση μεταξύ των αρχειακών οργανισμών, σχετικά με τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων με ειδική θεματική «Archives, Citizenship and Interculturalism». Ειδική ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ICA (http://www.ica.org/en/iad-2017-latest-news) καλεί το κοινό να γνωρίσει υλικό σχετικά με την εγκατάσταση και προσαρμογή των Ελλήνων προσφύγων του 1922 από το αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (αρχείο Ανταλλαγής Πληθυσμών, σειρά Ελληνοτουρκική Ανταλλαγή).

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (τηλ. 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τηλ.: 210 3418051 | www.piop.gr

 

Εικαστικό 1: Γιάννης Αδαμάκης, «Αρχειοθετώ», 2016, ακρυλικά σε μουσαμά.
Εικαστικό 2: ΑΝΤΟΝΙΟΣ, ESPACE DE MEMOIRE - ΓΑΙΑ ΜΝΗΜΗΣ, greek-english-japanese text, ακρυλικό σε μουσαμά και μεταλλικό χρώμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.