fbpx
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ένας από τους πλέον σημαντικούς και αναγνωρίσιμους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας, πραγματοποιήθηκε για 14η χρονιά στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 11 έως τις 14 Μαΐου 2017 και αναδείχθηκε, κατά κοινή ομολογία διοργανωτών, εκδοτών, συγγραφέων και επισκεπτών, σε μία από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις στην ιστορία του θεσμού. Αυξημένη προσέλευση του κόσμου σημειώθηκε ήδη από την πρώτη μέρα, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της HELEXPO ο αριθμός των επισκεπτών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών πολλές δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, μικροί και μεγάλοι, πέρασαν τις πύλες της ΔΕΒΘ και πήραν μέρος στο 4ήμερο της μεγάλης γιορτής του βιβλίου. Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Σημαντική ήταν η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου που τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης αναδεικνύοντας το κύρος του θεσμού, ενώ πολύ θετικά κρίθηκαν από τον κόσμο του βιβλίου και οι εξαγγελίες της για τις σημαντικές αλλαγές και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Υπουργείο στα θέματα της πολιτικής του βιβλίου.

Τη 14η ΔΕΒΘ επισκέφθηκαν 21 χώρες με περίπτερο και 30 ξένοι συγγραφείς, ανάμεσά τους μερικοί από τους πιο πολυσυζητημένους συγγραφείς της ευρωπαϊκής λογοτεχνικής και όχι μόνο σκηνής. Το κεντρικό αφιέρωμα στον Ευρωπαϊκό Νότο έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από το αναγνωστικό κοινό και οι εκδηλώσεις του συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου. Οι τέσσερις θεματικοί άξονες, επίσης, κάλυψαν ένα εύρος θεμάτων και επιβεβαίωσαν, για άλλη μια χρονιά, τον πολύπλευρο χαρακτήρα και τον πλουραλισμό της ΔΕΒΘ. Σε μια ατμόσφαιρα δημιουργικής συνέργειας όλοι οι συμμετέχοντες, διοργανωτές, εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, πανεπιστημιακοί καθηγητές, δάσκαλοι, εικαστικοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, επαγγελματικά σωματεία, βιβλιοθήκες αλλά και αναγνώστες κατάφεραν να αναδείξουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα της φετινής διοργάνωσης. Με τη συνδρομή όλων, η φετινή 14η διοργάνωση έδωσε μια νέα πνοή στη μεγαλύτερη και σημαντικότερη Έκθεση Βιβλίου που πραγματοποιείται στη χώρα μας.

Η 14η ΔΕΒΘ είχε περισσότερες από 400 εκδηλώσεις: τα θεματικά αφιερώματα, οι λογοτεχνικές συναντήσεις, οι παρουσιάσεις βιβλίων, οι ημερίδες και τα εργαστήρια, οι ομιλίες, οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών και οι εκθέσεις φωτογραφίας, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα επιτυχημένα φεστιβάλ μετάφρασης και ξένων λογοτεχνών, όπως και η παιδική γωνιά στο περίπτερο 13, συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου. Παρά τον πολύ μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων, οι αναγνώστες που συγκεντρώθηκαν στις αίθουσες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απρόσκοπτα και με μεγάλο ενδιαφέρον τις ποικίλες συζητήσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σημαντικοί ξένοι συγγραφείς που τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή διοργάνωση ξεχώρισαν και συγκέντρωσαν περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης. Φίλοι της ΔΕΒΘ που επισκέπτονται κάθε χρόνο την έκθεση παρατηρούσαν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που δημιουργήθηκαν τόσο μεγάλες ουρές για υπογραφές αντιτύπων και φωτογραφίες.

Στις εκδηλώσεις της 14ης ΔΕΒΘ συμμετείχαν ο Καταλανός συγγραφέας Ζάουμε Καμπρέ, ο Γάλλος συγγραφέας και διανοητής Πασκάλ Μπρικνέρ, ο τακτικός επισκέπτης της ΔΕΒΘ Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, ο Μιχάλης Μοδινός και η Μικέλα Χαρτουλάρη, ο Ιταλός Έρι ντε Λούκα και η μεταφράστρια του έργου του στα ελληνικά Άννα Παπασταύρου, ο Ζουλφί Λιβανελί και ο ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης. Ακόμη, τίμησαν με την παρουσία τους τη 14η ΔΕΒΘ ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Την προσοχή των επισκεπτών συγκέντρωσαν επίσης οι εκδηλώσεις του προσεγμένου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών με τον γενικότερο τίτλο «Το λογοτεχνικό καλειδοσκόπιο του παρόντος» όπως και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μετάφρασης, ιδιαίτερα εκείνες στις οποίες μίλησαν μεταφραστές σημαντικών συγγραφέων, όπως ο Φράνζεν και ο Νέσμπο και οι μεταφραστές των χωρών του Νότου για τα ιδιαίτερα μεταφραστικά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει.

Αξιοσημείωτες ήταν επίσης και οι δύο εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι χορηγοί της 14ης ΔΕΒΘ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οι οποίες ανέδειξαν την πολιτισμική διάσταση των δραστηριοτήτων τους. Την Πέμπτη το απόγευμα, λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Βλαζάκη συζήτησε με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννη Μυλόπουλο για το δύσκολο εγχείρημα του Μετρό Θεσσαλονίκης. Το Σάββατο το μεσημέρι, ο Βασίλης Κουνέλης, μέλος του Δ.Σ. των Ελληνικών Πετρελαίων, ανέλυσε μαζί με τον πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων Γιώργο Χουλιάρα, που έχει στο ενεργητικό του καριέρα ακόλουθου τύπου στο εξωτερικό, και με τον συγγραφέα, κριτικό λογοτεχνίας και περιβαλλοντολόγο Μιχάλη Μοδινό τη συμβολή της ενέργειας στον διαπολιτισμικό διάλογο των χωρών της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Σημαντική ήταν και η αγοραστική κίνηση της έκθεσης. Κάποιοι μίλησαν για ρεκόρ τζίρων σε έκθεση, κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι κατάφεραν να διατηρήσουν μια ισορροπία, αλλά όλοι έκριναν σημαντικότερο όλων το γεγονός της προβολής τους στον χώρο της έκθεσης και της απευθείας επικοινωνίας τους με το αναγνωστικό κοινό.

Συμπερασματικά, η 14η ΔΕΒΘ ήταν, κατά γενική ομολογία, μια επιτυχημένη διοργάνωση που έδωσε νέα πνοή στον θεσμό.

Στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να διευρυνθεί ο διεθνής χαρακτήρας της Έκθεσης με την παρουσία σημαντικών ξένων συγγραφέων, την καλλιέργεια επαφών με εκδότες και σημαντικούς λογοτεχνικούς πράκτορες του εξωτερικού προκειμένου να προβληθεί η ελληνική εκδοτική παραγωγή, να επιστρέψει ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας (οι επαφές έχουν ήδη ξεκινήσει), να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετοχών (ένα τρίτο περίπτερο θα διευκολύνει τις συμμετοχές των εκδοτών και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων). Η ΔΕΒΘ είναι και θα παραμείνει ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός που συγκεντρώνει γύρω του όλο τον κόσμο που αγαπάει το βιβλίο, ένας θεσμός που αντέχει στις αντιξοότητες των καιρών και με δύναμη κι ελπίδα προχωράει σταθερά προς τη δημιουργική εξέλιξή του συνδράμοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για το ελληνικό βιβλίο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.