fbpx
Το Prix Méditerranée 2017 στην Έρση Σωτηροπούλου

Το Prix Méditerranée 2017 στην Έρση Σωτηροπούλου

Το μυθιστόρημα της Έρσης Σωτηροπούλου Τι μένει από τη νύχτα απέσπασε το Βραβείο «Μεσόγειος» (Prix Méditerranée 2017), που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συγγραφέα μεσογειακής χώρας του οποίου το βιβλίο έχει μεταφραστεί στα γαλλικά (γαλλικός τίτλος Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock).

Με το συγκεκριμένο σημαντικό βραβείο, γνωστό ως Prix Méditerranée Étranger (Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας), έχουν τιμηθεί τα προηγούμενα χρόνια συγγραφείς του μεγέθους του Άμος Οζ, του Αντόνιο Ταμπούκι, του Ουμπέρτο Έκο, του Κλαούντιο Μάγκρις, του Ισμαήλ Κανταρέ, του Χουάν Γκοϊτισόλο, του Ορχάν Παμούκ, του Αντόνιο Μουνιόθ Μολίνα.

Την κριτική επιτροπή του Βραβείου «Μεσόγειος» αποτελούν διακεκριμένοι συγγραφείς και μέλη της Γαλλικής Ακαδημίας.

Στο Τι μένει από τη νύχτα, η Έρση Σωτηροπούλου μάς μεταφέρει στο Παρίσι του 1897, σε μια εποχή όπου η μεγάλη πρωτεύουσα ανασαίνει ένα άρωμα fin de siècle στο κέντρο μιας Ευρώπης ταραγμένης και ανήσυχης. Παρακολουθούμε τρεις μέρες από το ταξίδι αναψυχής του –νεαρού τότε– Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος δεν δίνει μόνο τη μάχη της ποιητικής του ωρίμανσης, αλλά συναντά και άλλα εμπόδια στον δρόμο του: την ομοφυλοφιλία του που τον βασανίζει και το τυραννικό δέσιμο με τη μητέρα του, πίσω στη μοιραία Αλεξάνδρεια όπου ασφυκτιά. Η Έρση Σωτηροπούλου στηρίχτηκε σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, για να συνθέσει ένα καθαρό μυθιστόρημα που μας μιλάει για τη δύσκολη σχέση τέχνης και ζωής και για την ερωτική επιθυμία ως κίνητρο δημιουργίας με αφορμή την προσωπικότητα σε εξέλιξη του μεγάλου ποιητή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.