Πέθανε η Ρούλα Κακλαμανάκη

Πέθανε η Ρούλα Κακλαμανάκη

kaklamanaki diastixo.grΗ γνωστή και εκλεκτή συγγραφέας και πολιτικός απεβίωσε σε ηλικία 77 ετών το απόγευμα του Σαββάτου, στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Κηδεύτηκε τη Δευτέρα από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών δημοσία δαπάνη, με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων:

«Με απέραντη λύπη η Εταιρεία Συγγραφέων πληροφορήθηκε την αποδημία της Ρούλας Κακλαμανάκη, εκλεκτού μέλους της με σπάνιο ήθος, ευγένεια, γενναιοδωρία, συνέπεια και αφοσίωση στην προάσπιση και καλλιέργεια του πολιτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ρούλα Κακλαμανάκη πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εταιρείας Συγγραφέων. Βοήθησε, από όποια θέση κι αν βρέθηκε, ως πολιτική προσωπικότητα και ως διανοούμενη, στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας Συγγραφέων, συνέβαλλε στο έπακρον με τη νομική της παιδεία και εμπειρία στο να συνεχιστεί ο θεσμός των τιμητικών συντάξεων των συγγραφέων ενώ έδωσε συνεχείς και επίμονες αγώνες για ένα αξιοπρεπές και λειτουργικό σύστημα συνταξιοδότησης και ασφάλισης των Ελλήνων συγγραφέων οι οποίοι δυστυχώς δεν τελεσφόρησαν.

Υπηρέτησε την πολιτική επί μια εικοσαετία (δύο φορές εκλεγμένη βουλευτής στην Α’ Αθηνών), Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υφυπουργός Παιδείας- με σπάνιο και δυσεύρετο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα πολιτικό ήθος. Στα πολιτικά της επιτεύγματα πρέπει αναμφισβήτητα να συμπεριληφθεί η εξασφάλιση συντάξεων των πρώην πολιτικών προσφύγων, με προσωπικές μάχες εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Οι δύο μεγάλες αγάπες της υπήρξαν η ποίηση και η δικαιοσύνη τις οποίες υπηρέτησε με μεγάλη αυτοθυσία. Για την υπεράσπιση μάλιστα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης ως δικαστίνα και των δημοκρατικών της φρονημάτων διώχτηκε το 1976, εξαναγκαζόμενη σε παραίτηση. Η Ρούλα Κακλαμανάκη συνέβαλλε αποφασιστικά στην εδραίωση των πολιτιστικών ανταλλαγών της Ελλάδας με την Ουγγαρία. Εκτός από το πολύπλευρο συγγραφικό της έργο –ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο, βιογραφίες- εξέδιδε και διηύθυνε για μια δεκαετία το δίγλωσσο περιοδικό πολιτισμού και πολιτικοκοινωνικού προβληματισμού HELLENIC QUARTERLY, με κύριο στόχο την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Η Ρούλα Κακλαμανάκη στάθηκε πάντα με μοναδική γενναιοδωρία στο πλευρό των ομοτέχνων της, πιστή φίλη, ακάματη διανοούμενη, με εξαιρετική ευαισθησία για τα κοινωνικά και πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Ο συγγραφικός κόσμος, ο κόσμος του πολιτισμού, της διανόησης, και της ακάθιστης σκέψης χάνει ένα σπάνιο μέλος του, μια σπάνια πνευματική και πολιτική προσωπικότητα. Η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζει για μια ακόμη φορά την άφατη λύπη της για την αποδημία της Ρούλας -της Ρούλας όλων μας- Κακλαμανάκη και συλλυπείται τους οικείους της».

 

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

*  Το email σας:

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.