fbpx
Θεματικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Πλεύσις»: «Η φρεγάτα “Ελλάς”»

Θεματικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Πλεύσις»: «Η φρεγάτα “Ελλάς”»

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, o Δημήτρης Μάρας, δημιουργός των ομοιωμάτων πλοίων της «Πλεύσης», θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση και θα τους μιλήσει για την ιστορική Φρεγάτα «Ελλάς», το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 12:00 και 14:00 και την Κυριακή 26 Μαρτίου στις 14:00. Επιπλέον, καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, οι τακτικές κυριακάτικες ξεναγήσεις των 12:00 θα έχουν ως θέμα τους «Τα πλοία της Επανάστασης». Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις γίνεται μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου και είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση (τηλ.: 211.0126486).

Με την έναρξη της Επανάστασης το 1821, ο ελληνικός εμπορικός στόλος μετατρέπεται σε πολεμικό. Πρωτίστως συγκροτείται από τους στολίσκους των τριών «ναυτικών» νησιών (Σπέτσες, Ύδρα, Ψαρά), ενώ προστίθενται και μικρότερα πλοία της Σάμου, της Κάσου, του Γαλαξιδίου, του Μεσολογγίου και άλλων περιοχών – κυρίως μπρίκια, γολέτες, μπριγκαντίνια, μαρτίγκοι και σαΐτες. Κατά το τέλος του αγώνα, στον ελληνικό στόλο προστίθεται με εντολή της Προσωρινής Ελληνικής Κυβέρνησης και η Φρεγάτα «Ελλάς», που αγοράζεται μεταξύ 1824 και 1826, χρηματοδοτούμενη από το Β΄ Αγγλικό δάνειο, ναυπηγείται στην Αμερική και καταπλέει στο Ναύπλιο το 1826. Το μέλλον ωστόσο επιφύλασσε μια τραγική μοίρα στη φρεγάτα του ναυάρχου Μιαούλη...

«Υπήρξε μεγάλη μου επιθυμία στα σαράντα σχεδόν χρόνια που ασχολούμαι με την μικροναυπηγική να κατασκευάσω το ομοίωμα της ναυαρχίδας του Μιαούλη, φυσικά βάσει σχεδίων» αναφέρει ο Δημήτρης Μάρας. «Μετά από πολλά χρόνια έρευνας κατάφερα να ανακαλύψω σχέδιο με τις γραμμές της φρεγάτας του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού USS HUDSON, το οποίο ήταν αδελφό πλοίο της φρεγάτας "Ελλάς"».

Για τις ξεναγήσεις είναι απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση.

Άτομα: έως 20 ανά ξενάγηση
Διάρκεια: 50΄
Κόστος: 6 € κατ’ άτομο (μόνο με το εισιτήριο γενικής εισόδου)
Δηλώσεις συμμετοχής: T: 211 01 26 486 / E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016-Κυριακή 28 Μαΐου 2017
Κτίριο Απ. Παύλου 37, Θησείο

Συντελεστές
Δημιουργός εκθεμάτων: Δημήτρης Μάρας, μηχανολόγος-μηχανικός M. Sc., μικροναυπηγός
Τιμητική συμμετοχή: Μαίρη Σχοινά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Α' Εργαστηρίου Χαρακτικής ΑΣΚΤ (με επιλεγμένα έργα της από τις ενότητες «Αιγαιίς», «Ωδές Αιγαίου», «Ωδές Αιγαίου τιμούν τους Πανάρχαιους Θησαυρούς των Αντικυθήρων»)
Μουσειολογικός σχεδιασμός-επιμέλεια: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ

Υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού

Μουσείο Ηρακλειδών
Κτίριο Απ. Παύλου 37, Θησείο
Τηλ.: 210-3461981

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.