«Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο σχολείο και το μουσείο» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
«Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο σχολείο και το μουσείο» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα

«Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο σχολείο και το μουσείο» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου) με θέμα «Διδακτική προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στο σχολείο και το μουσείο», πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, ημερίδα με θέμα: «Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο σχολείο και το μουσείο», το Σαββάτο 11 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 09:15), στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας.

Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος αποτελεί, διεθνώς, μια καταξιωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με μια «σκοτεινή» περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης απέναντι σε κάθε μορφή φασισμού και ρατσισμού και την καλλιέργεια της δημοκρατικής ευθύνης.

Μέσα από εισηγήσεις εκπαιδευτικών, ερευνητών και μουσειολόγων, η ημερίδα θα επιχειρήσει να αναδείξει διαφορετικές οπτικές σχετικές με τη διδακτική του Ολοκαυτώματος αλλά και με γενικότερα ζητήματα ταυτότητας και ετερότητας στον χώρο του μουσείου και του σχολείου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για εκπαιδευτικούς με εστίαση στη διδακτική του Ολοκαυτώματος, καθώς και προβολή σχετικής ταινίας.

Τέλος, την ημερίδα θα πλαισιώσουν μουσικά μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, ενώ θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις από συγγενείς πρώτου βαθμού επιζησάντων του Ολοκαυτώματος.

Στην ημερίδα συμμετέχουν οι: Αλεξάνδρα Τράντα (Δρ Αρχαιολογίας-Μουσειολόγος, Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ), Ελένη Μπεζέ (Ερευνήτρια Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας, Υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Μαίρη Μαργαρώνη (Διδάσκουσα στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Κώστας Μάγος (Επίκουρος Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας), Θεοδοσία Ράπτου (Δασκάλα-Μουσειοπαιδαγωγός), Δημήτριος Γουλής (Δρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δ/ντής 67ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης), Μαρία Βλαχάκη (Εκπαιδευτικός-Ιστορικός, Δρ Επιστημών Αγωγής).

Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλ.: 24210 29844 (καθημερινά 10:00 – 17:00 εκτός Τρίτης).

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 38334 Βόλος
Τηλ.: 24210 29844| www.piop.gr

 

Τα σχόλια σας

Κάντε το σχόλιό σας, με σύνδεση από το facebook ή συμπληρώστε τα στοιχεία σας, στην παρακάτω φόρμα.

 


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: 4ήμερο πολιτιστικών δράσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών

Κάθε Μάιο, τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν και έχουν την τιμητική τους. Αυτό ξεκίνησε το 1977, όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, στη...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

 

Το email σας:
 
     

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.