fbpx
Απεβίωσε ο αναστηλωτής της Ακρόπολης Χαράλαμπος Μπούρας

Απεβίωσε ο αναστηλωτής της Ακρόπολης Χαράλαμπος Μπούρας


Έφυγε χθες από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Χαράλαμπος Μπούρας, σε ηλικία 83 ετών.

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1933 και μεγάλωσε στη Χίο. Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε και στο οποίο αφιερώθηκε ήταν η αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, αρχικά ως μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και από το 1985 ως πρόεδρος της.

Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής αρχικά στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του υπουργείου Πολιτισμού για περισσότερο από 25 χρόνια (1974- 2005) και μέλος πολλών διεπιστημονικών επιτροπών του υπουργείου Πολιτισμού (Επιδαύρου, Πρωτάτου Αγίου Όρους, Διονυσιακού Θεάτρου, Λίνδου Ρόδου).

Μεταξύ των δημοσιευμάτων του για αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία περιλαμβάνονται τα εξής: Βυζαντινά σταυροθόλια με νευρώσεις, (Αθήνα 1965), Η αναστήλωσις της στοάς της Βραυρώνος, (Αθήνα 1967), Νέα Μονή Χίου: Ιστορία και αρχιτεκτονική, (Αθήνα 1985) - με τη Λασκαρίνα Μπούρα, Ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα, (Αθήνα 2002)και Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, (Αθήνα 2006).

Σε ανακοίνωσή τους, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και όλο το προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζουν τη θλίψη τους για τον αναπάντεχο θάνατο του Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος «αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.