fbpx
Δημήτρης Παπαδήμας

Πέθανε ο εκδότης Δημήτρης Παπαδήμας


Στη γενέτειρά του, την Πύλο, κηδεύτηκε χθες ο εκδότης Δημήτρης Παπαδήμας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών την περασμένη Παρασκευή. Με την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα συνέβαλε αποφασιστικά και με συνέπεια στη διάδοση των κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών και την προαγωγή της παιδείας στη χώρα μας.

Γεννημένος το 1924, ο Δημήτρης Παπαδήμας έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ βρέθηκε σε διάφορους τόπους εξορίας από 1945 έως το 1951, διωκόμενος για τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Το 1952 άρχισε τη σταδιοδρομία του στον χώρο του βιβλίου και το 1960 απέκτησε το δικό του βιβλιοπωλείο. Η αρχή για την έκδοση της μεγάλης σειράς κλασικών βιβλίων στο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών, που συνεχίζεται ως σήμερα, υπήρξε η Ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας του Γκίλμπερτ Μάρεϊ, σε μετάφραση του πανεπιστημιακού Σίμου Μενάρδου, ενώ το 1976 οι εκδόσεις Παπαδήμα εξασφάλισαν τα δικαιώματα από τον εκδοτικο οίκο B.G. Teubner της Λειψίας για την ανατύπωση των κλασικών αρχαιοελληνικών και λατινικών κειμένων.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Παπαδήμας ανέπτυξε ενεργό δράση ως συνδικαλιστής στον κλάδο του βιβλίου. Το 1975, εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ), θέση που διατήρησε για τρεις συνεχείς θητείες. Ως πρόεδρος του ΣΕΒΑ εγκαινίασε το 1978 την πρώτη Γιορτή του Βιβλίου στην Κηφισιά. Το 1998 τιμήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) για την προσφορά του στη διάδοση του βιβλίου.

Το 2012 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Το οδοιπορικό ενός εκδότη, όπου περιγράφει τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αποτυπώνοντας παράλληλα την ιστορία του ελληνικού βιβλίου σε όλο το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.