fbpx
Λογοτέχνες και καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό

Λογοτέχνες και καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό


Η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Ένωση Μουσικοσυνθετών-Στιχουργών Ελλάδας και η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Όλοι εμείς οι δημιουργοί, οι χιλιάδες συγγραφείς, εικαστικοί, μουσικοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όσοι τέλος πάντων παράγουμε Πολιτισμό σ’ αυτό τον τόπο, έχουμε τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο νόμος ο οποίος, είτε για «ανθρωπιστικούς» λόγους, είτε εξ αμελείας δεν εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποφασίστηκε να επανέλθει τον Δεκέμβριο του 2015 και να εφαρμοστεί με την 132380/10-12-2015 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΦΕΚ 2759/2015/ τ. Β΄).

Η Πολιτεία έχει θεσπίσει τις συντάξεις καλλιτεχνών λογοτεχνών του ΥΠΠΟΑ, αναγνωρίζοντας το κενό στην κοινωνική ασφάλιση. Αλλά, οι καλλιτέχνες-λογοτέχνες δικαιούχοι της σύνταξης του Υπουργείου Πολιτισμού γεύτηκαν τις πρώτες συνέπειες της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής πολιτικής, ήδη από το 2013, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο 2015, όπου είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται έως και περίπου 300 ευρώ το μήνα, ενώ, παράλληλα, με απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών καλείται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να εφαρμόσει τις περικοπές που προέβλεπε ο ν. 4151/2013, ζητώντας μάλιστα να επιστραφούν από τους καλλιτέχνες αναδρομικά τα ποσά της διαφοράς από 1-1-2013 (!) Η διαφορά ζητήθηκε επίσης αναδρομικά από όσους καλλιτέχνες και λογοτέχνες έπαιρναν δύο συντάξεις, οι οποίες, με την εφαρμογή του 4151/2013 θα έπρεπε να μην ξεπερνούν σε άθροισμα τα 1.000 ευρώ.

Με μόνο μας όπλο το Έργο μας, το οποίο προβάλλεται συχνά σαν ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα αυτής της χώρας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με αποφάσεις που μας καθιστούν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Δεν δικαιούμαστε κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον οι περισσότεροι από μας δεν κολλάνε ένσημα και ο μοναδικός πόρος κάποιων, αυτών των λίγων που παίρνουν τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις, σε λίγο δεν θα υφίσταται καν, ενώ, παράλληλα, τους ζητούνται αναδρομικά και τα ελάχιστα που λάμβαναν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015. Μιλάμε δε, για ανθρώπους ως επί το πλείστον ηλικιωμένους. Επισημαίνουμε ότι την Άνοιξη του 2013, όταν ψηφιζόταν ο νόμος, η σημερινή Κυβέρνηση, ως αντιπολίτευση τότε, είχε δηλώσει στη Βουλή την αντίθεσή της στις ρυθμίσεις του νόμου αυτού που σήμερα εφαρμόζει η ίδια -- και μάλιστα αναδρομικά!!

Θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις συντάξεις καλλιτεχνών - λογοτεχνών (4151/2013), να οριστεί ικανός αριθμός συντάξεων ετησίως για όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους, και να δοθεί καθολική λύση στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων. Αν η Πολιτεία θέλει να τιμήσει τον χώρο των Τεχνών, θα έπρεπε το ποσό της σύνταξης και ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί. Οι φορείς των Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις περικοπές των συντάξεων και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που έχει φέρει η Κυβέρνηση και που περιέχει ρυθμίσεις που καταστρέφουν κάθε υπόλειμμα συμμετοχής του κράτους στην ασφάλιση και τη σύνταξη, μετατρέποντας την ασφάλιση και τη σύνταξη προσωπική υπόθεση του κάθε εργαζόμενου, καταργώντας έτσι κάθε έννοια συλλογικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό το σχέδιο ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έρθει στη Βουλή. Ζητούμε να καταργηθεί ο νόμος 4151/2013, να αυξηθεί ο αριθμός και το ύψος των συντάξεων του ΥΠΠΟΑ για τους καλλιτέχνες και τους λογοτέχνες και να δοθεί οριστική λύση στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό των καλλιτεχνών που θα λαμβάνει υπόψη τις συνθήκες και τον τρόπο εργασίας και προσφοράς των καλλιτεχνών και λογοτεχνών στην κοινωνία».



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.