fbpx
Νέα σεμινάρια στον Πολυχώρο Μεταίχμιο

Νέα σεμινάρια στον Πολυχώρο Μεταίχμιο


Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο Πολυχώρος Μεταίχμιο διοργανώνει σεμινάρια για ενηλίκους, τα οποία προάγουν την αυτομόρφωση και τη διά βίου μάθηση και τα οποία έχουν εμπιστευτεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.100 σπουδαστές. Έχοντας στο δυναμικό του μια ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων με μεγάλη επαγγελματική πείρα, την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και, πάνω απ’ όλα, την εγγύηση του ονόματος των Εκδόσεων Μεταίχμιο, είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστική κατάρτιση και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (βλ. ειδική ένδειξη κάτω από κάθε σεμινάριο, καθώς και περισσότερες πληροφορίες στο τέλος του κειμένου).

Ο Πολυχώρος Μεταίχμιο είναι επίσης πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1), με τη σχετική άδεια που έχει χορηγήσει ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) στις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον Πολυχώρο Μεταίχμιο στο κέντρο της Αθήνας (Ιπποκράτους 118), έναν χώρο που δίνει καθημερινά ραντεβού με την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Στο διάλειμμα προσφέρεται στους συμμετέχοντες καφές ή τσάι. Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ με την εγγραφή προσφέρονται δωρεάν βιβλία που σχετίζονται με το αντικείμενο του σεμιναρίου.

Επιπλέον προσφορές για τους συμμετέχοντες: Έκπτωση 30% στις αγορές βιβλίων (εκτός ενιαίας τιμής) από τον Πολυχώρο Μεταίχμιο, ειδικές τιμές για φοιτητές και ανέργους.

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Μυθιστόρημα/Διήγημα (διάρκεια: 24 ώρες / 8 συναντήσεις)
Υπεύθυνος – Διδασκαλία: Κωνσταντίνος Τζαμιώτης,συγγραφέας
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 17:00-20:00
Κόστος: 260 € – Για φοιτητές και ανέργους: 245 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Ένα κάποιο τέλος του Τζούλιαν Μπαρνς.

Αναλυτικά: Όλοι μπορούν να σκεφτούν μερικές καλές ιδέες. Οι συγγραφείς ξέρουν και να τις γράφουν. Στόχος του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση με όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές που απαιτεί η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου. Με άξονα τα κείμενα των συμμετεχόντων, αναλύεται βήμα βήμα η πορεία από την αρχική σύλληψη ως την πλήρη ανάπτυξή της.

Μερικά από τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν: Ποια ιδέα προσφέρεται για ανάπτυξη και ποια όχι; Τι κάνει αληθοφανή έναν λογοτεχνικό χαρακτήρα και πώς «δικαιολογείται» η παρουσία του σε μια αφήγηση; Ποια οπτική γωνία οφείλει να επιλέξει ο συγγραφέας για να υπηρετήσει καλύτερα την ιστορία του; Πώς παρουσιάζονται τα πράγματα χωρίς να εξηγούνται; Τι σημαίνει αφηγηματική ανέλιξη; Πώς επιτυγχάνεται η αφηγηματική οικονομία; Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ρυθμός;

Τα μαθήματα στοχεύουν στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας αναφορικά με τη συγγραφή μυθιστορήματος ή διηγήματος και απευθύνονται τόσο σε εκείνους που φιλοδοξούν να γράψουν, όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να γίνουν επαρκέστεροι αναγνώστες.

Έναρξη σεμιναρίου: Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος.

* * * *

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου για αρχαρίους (διάρκεια: 20 ώρες / 8 συναντήσεις)
Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Ιωάννα Μπαμπέτα,συγγραφέας παιδικών βιβλίων
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Δευτέρα, 17:30-20:00
Κόστος: 180 € – Για φοιτητές και ανέργους: 160 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν ένα από τα εξής βιβλία του Τζάνι Ροντάρι: Παραμύθια από το τηλέφωνο, Παραμύθια σαν πλατύ χαμόγελο, Ιστορίες φτιαγμένες στη μηχανή.

Αντικείμενο: Στις οκτώ συναντήσεις μας θα διαβάσουμε, θα γράψουμε, θα σβήσουμε. Κυρίως όμως θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα Τι, στα Πώς και στα Γιατί που θα προκύψουν.

Αναλυτικά: Μπορεί να γράφουμε ημερολόγιο για να τακτοποιήσουμε τις σκέψεις μας. Ή να σημειώνουμε παντού στίχους για να εκφράσουμε τον ρομαντισμό και τη μελαγχολία μας. Ίσως να αφηγούμαστε δικά μας παραμύθια στα παιδιά μας πριν κοιμηθούν και στην τάξη για να διδάξουμε και να εξηγήσουμε. Όλα αυτά μένουν στο συρτάρι του μυαλού ή του γραφείου. Κάποια στιγμή όμως νιώθουμε πως είναι ώρα για το επόμενο βήμα. Πώς δουλεύεται αυτό το υλικό για να γίνει βιβλίο; Έχει διαφορά να γράφει κάποιος για προσωπική απόλαυση από το να γράφει για να διαβαστεί από πολλούς; Η απόσταση από το συρτάρι έως την έκδοση είναι αρκετά μεγάλη. Όμως τα βήματα δεν είναι πολλά:
1. Να μάθουμε να διαβάζουμε. Να διαβάζουμε και να καταλαβαίνουμε, όχι μόνο τι είναι αυτό που μας αρέσει, αλλά γιατί κάτι δεν μας αρέσει.
2. Να μάθουμε να σβήνουμε. Περισσότερο να σβήνουμε παρά να γράφουμε.
3. Η εξάσκηση, η υπομονή κι η επιμονή.
Γιατί οι όμορφες ιστορίες γράφονται από καλούς αναγνώστες που έχουν σχέση αγάπης με τη γόμα τους.

Έναρξη σεμιναρίου: Δευτερα 15 Φεβρουαριου 2016

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος.

* * * *

Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας (διάρκεια: 5 ώρες / 2 συναντήσεις)
Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας-φιλόλογος
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, 18:30- 21:00, και Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, 10:00-12:30
Κόστος: 55 € – Για φοιτητές και ανέργους: 45 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο σε επιμέλεια της Σοφίας Νικολαΐδου.
Μπορεί να γίνει χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.

Αντικείμενο: Το εργαστήριο με θέμα «Η Δημιουργική Γραφή στο σχολείο:Μαθαίνουμε παίζοντας» απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να εντάξουν τη δημιουργική γραφή στη διδασκαλία τους. Στόχος είναι να δοθεί μια πρώτη γεύση, ένα αλφαβητάριο τεχνικής, και να παρουσιαστούν ασκήσεις και δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή γραπτού λόγου στη σχολική τάξη.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, με βάση εξειδικευμένες δραστηριότητες, τα ακόλουθα θέματα:
Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: ένα χρήσιμο εργαλείο για την παραγωγή συνεχούς γραπτού λόγου στην τάξη. Στόχοι της διδασκαλίας, προϋποθέσεις για την εφαρμογή, τι κερδίζει ο μαθητής, πώς αξιολογούμε τα μαθητικά κείμενα.
Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο: πώς οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, σχεδιάζουν, γράφουν και παρουσιάζουν το δικό τους βιβλίο στην τάξη.
Ο λογοτεχνικός ήρωας: οι εκπαιδευτικοί συζητούν, με βάση συγκεκριμένα λογοτεχνικά παραδείγματα, πώς κατασκευάζεται ο λογοτεχνικός ήρωας και δοκιμάζουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατασκευή ενός λογοτεχνικού ήρωα.
Ποιητική φόρμα: πώς οι περιορισμοί στην ποιητική φόρμα μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά για τους μαθητές (Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, λίμερικ, χαϊκού).

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου.

* * * *

Εντατικό εργαστήριο δημιουργικής γραφής «Πώς έρχονται οι λέξεις: Η αρχή της ιστορίας» (διάρκεια: 6 ώρες / 2 συναντήσεις)
Υπεύθυνη – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας-φιλόλογος
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 5 Μαρτίου 2016, 13:00-16:00, και Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, 10:00-13:00
Κόστος: 70 € – Για φοιτητές και ανέργους: 55 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Πώς έρχονται οι λέξεις της Σοφίας Νικολαΐδου.

Αναλυτικά: Πώς έρχονται οι λέξεις; Στην πρώτη σελίδα του βιβλίου του, ο συγγραφέας λαμβάνει βασικές αφηγηματικές αποφάσεις: Ποιος μιλάει; Από ποιο χρονικό σημείο ξεκινάει η αφήγηση; Ποιος θα είναι ο αφηγηματικός ρυθμός; Ο αφηγηματικός τόνος; Θα ξεκινήσει με αφήγηση, περιγραφή, διάλογο; Ή κάτι άλλο;

Ένα μίνι σεμινάριο για το πώς γράφουμε τις πρώτες σελίδες ενός βιβλίου μυθοπλασίας. «Οι ιστορίες συμβαίνουν σ’ αυτούς που μπορούν να τις διηγηθούν». Πόσο αλήθεια και πόσο ψέμα είναι αυτό;

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος.

* * * *

Κατάρτιση Επιμελητών – Διορθωτών Κειμένων (διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες / 15 συναντήσεις)
Επιστημονική υπεύθυνη – Διδασκαλία: Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πρακτικές εφαρμογές διόρθωσης κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη και Παρασκευή, 16:00-18:30. Τις Παρασκευές 11 και 18 Μαρτίου, την Πέμπτη 24 Μαρτίου και τις Παρασκευές του Απριλίου το μάθημα θα διαρκεί από τις 16:00 έως τις 19:15.
Κόστος: 500 € – Για φοιτητές και ανέργους: 450 €
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο Είναι λάθος ή δεν είναι; Ιδού η απορία… της Άννας Ιορδανίδου.
Μπορεί να γίνει χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ*.

Αναλυτικά το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 18 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά-κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 32 ώρες εργαστηρίων, όπου γίνεται παρουσίαση διορθωτικών πρακτικών (σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής) και τρόπων αξιοποίησης των πηγών του Διαδικτύου, καθώς και συλλογική διόρθωση γλωσσικών ασκήσεων (ορθογραφία, μονοτονικό, συλλαβισμός, στίξη, κλίση ονομάτων και ρημάτων κτλ.) και διόρθωση δοκιμίων από διάφορα είδη κειμένων (λογοτεχνία, σχολικά βοηθήματα, δημοσιογραφικά άρθρα, επιστημονικά δοκίμια κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί η επίδοσή τους από την υπεύθυνη καθηγήτρια.

Έναρξη σεμιναρίου: Παρασκευή 19 Φεβρουαριου 2016

Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος.

* * * *

*Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΛΑΕΚ: Τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΛΑΕΚ για εργαζομένους αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους χωρίς επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου που απασχολούν υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αξιοποιώντας έτσι την εργοδοτική εισφορά που καταβάλλουν υποχρεωτικά για τους εργαζομένους τους κάθε χρόνο στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ 0,45%). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://laek.oaed.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 211.3003580 ή να στείλετε e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει στέλνοντας e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Στο θέμα του ηλεκτρονικού σας μηνύματος θα πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος του σεμιναρίου και στο σώμα του να σημειώνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας). Όπου απαιτείται βιογραφικό, θα πρέπει να επισυνάπτεται στο e-mail.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.