fbpx

Απονομή του Βραβείου «Άρης Αλεξάνδρου»

Το Βραβείο «Άρης Αλεξάνδρου», το οποίο έχει θεσπίσει το περιοδικό Τα Ποιητικά, απονεμήθηκε φέτος για τρίτη χρονιά, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στόχος του Βραβείου είναι να υποστηρίξει τη μετάφραση της ποίησης, της οποίας η εκδοτική τύχη είναι συχνά αβέβαιη. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει και η φετινή παραγωγή στο πεδίο της μεταφρασμένης ποίησης, η οποία λόγω κρίσης βαίνει μειούμενη.

Η απονομή του Βραβείου έγινε στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης Ποιητικών Διαλόγων De Profundis του περιοδικού, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία έναν κύκλο συναντήσεων, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για την ποίηση, ενώ οι καλεσμένοι ποιητές, αλλά και οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ποιήματά τους.

Στην τελετή βράβευσης παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων πολλών, ο Μισέλ Βόλκοβιτς, «πρεσβευτής» της ελληνικής λογοτεχνίας, και της ποίησης ειδικότερα, στη Γαλλία. Στην ομιλία του υπογράμμισε το ειδικό βάρος της ελληνικής ποίησης σήμερα στο εξωτερικό, επισημαίνοντας τον νέο φιλελληνισμό που αναπτύσσεται στις μέρες μας και τη σημασία της μετάφρασης στον πολύμορφο διάλογο της Ελλάδας με τους άλλους.

Η φετινή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον ποιητή και διευθυντή του περιοδικού Φρέαρ Δημήτρη Αγγελή, την επίκουρη καθηγήτρια Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης ΑΠΘ και κριτικό λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, τον ποιητή, δοκιμιογράφο και μεταφραστή Γιώργο Μπλάνα, τον ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Κώστα Παπαγεωργίου και τον επίκουρο καθηγητή Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας ΑΠΘ και μεταφραστή Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αφού εξέτασε τη μεταφραστική παραγωγή του 2013, κατέληξε στον εξής σύντομο κατάλογο πολύ καλών μεταφράσεων, απ’ όπου έγινε και η τελική επιλογή του νικητή:

Kalfopoulou, Adrianne, Ξένη, ξένο, ξενιτιά, μτφρ. Κατερίνα Ηλιοπούλου (Μελάνι, 2013).
Milosz, Czeslaw Έσχατα ποιήματα, μτφρ. Πάβεου Κρούπκα – Γιώργος Πετρόπουλος (Momentum, 2013).
Montale, Eugenio Ημερολόγιο του ’71, μτφρ. Νίκος Αλιφέρης (Άγρα, 2013).
Noël, Bernard, Περαστικός απ’ τον Άθω, μτφρ. Στρατής Πασχάλης (Γαβριηλίδης, 2013).
Peixoto, Jose Luis, Ποιήματα, μτφρ. Νίκος Πρατσίνης (Γαβριηλίδης, 2013).

[επιμέλεια: Ρ.Μπ.]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.