fbpx

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΤΟ «ΟΞΥΓΟΝΟ»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΤΟ «ΟΞΥΓΟΝΟ»
Οι Εκδόσεις Μεταίχμιο διαθέτουν πλέον πιστοποιημένο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 (Κε.Δι.Βι.Μ.1), με χώρους εκπαίδευσης και κατάρτισης τον Πολυχώρο «Μεταίχμιο» στην Αθήνα (Ιπποκράτους 118) και το «Οξυγόνο» στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπου 81). Ακολουθεί το πρόγραμμα των σεμιναρίων για τους μήνες Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2014 στο «Οξυγόνο».

Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης
«Πες μου ένα παραμύθι»
Διάρκεια: 12 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ανθή Θάνου, αφηγήτρια
Αντικείμενο: Η γοητεία της αφήγησης μένει χιλιάδες χρόνια τώρα αδιάπτωτη. Συχνά το παιδί, αλλά και ο μεγάλος, δεν ικανοποιείται απόλυτα διαβάζοντας ή βλέποντας, θέλει να του αφηγηθούν το ίδιο επεισόδιο, ιδίως μάλιστα αν ο αφηγητής είναι δεινός χειριστής του λόγου και των ανεξάντλητων εκφραστικών μέσων της ανθρώπινης φωνής. Η αφήγηση παραμυθιών αποτελεί συστατικό στοιχείο τόσο της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού όσο και της ζωντανής ελληνικής πραγματικότητας του παρόντος.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα πειραματιστούν και θα ανακαλύψουν τον δικό τους τρόπο να αφηγούνται, γιατί κάθε αφηγητής δεν είναι απλός μεταδότης της παράδοσης, ασκεί ελεύθερα την τέχνη του. O αφηγητής μπαίνει στο κέντρο και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραμυθίας, της παρηγοριάς, αλλά και της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης. Είναι αυτός που θα μιλήσει για τις αλήθειες της ζωής με έναν μη πραγματικό τρόπο. Θα τολμήσει να πει για τη ζωή, για τον θάνατο και για τον έρωτα, για τις αξίες και τα όνειρα που κάθε άνθρωπος θέλει να έχει. Θα τολμήσει να αφυπνίσει τις ναρκωμένες συνειδήσεις μας.
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 18 Οκτωβρίου, 15 Νοεμβρίου, 13 Δεκεμβρίου 2014 και Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015, 2-5 μ.μ.
Κόστος: 80 ευρώ / 65 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Βιωματικό σεμινάριο αφήγησης).

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Πεζογραφία (για αρχάριους)
Διάρκεια: 21 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας
Αντικείμενο: Στο εργαστήριο θα συζητηθούν ζητήματα τεχνικής που αφορούν τη συγγραφή διηγήματος και μυθιστορήματος: Αφηγηματική φωνή, επιλογή οπτικής γωνίας, υπόθεση, θέμα, πλοκή, μυθιστορηματικός ήρωας (ανάπτυξη και εξέλιξη χαρακτήρα), αφήγηση και διάλογος, αφηγηματικό μοντάζ, ύφος.
Το εργαστήριο βασίζεται στη συστηματική γραπτή άσκηση των συμμετεχόντων. Για κάθε συνάντηση προβλέπεται συγγραφική άσκηση, που εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα και ορίζει το κέντρο της συζήτησης. «Οι ιστορίες συμβαίνουν σ' αυτούς που μπορούν να τις διηγηθούν». Πόσο αλήθεια και πόσο ψέμα είναι αυτό;
Κείμενα που θα συζητηθούν στο εργαστήριο και θα λάβουν ολοκληρωμένη και δημοσιεύσιμη μορφή θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε ειδικό τμήμα με τίτλο: «Η Δημιουργική Γραφή στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρώτες δημοσιεύσεις».
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 4.30-7.30 μ.μ.
Κόστος: 270 ευρώ / 240 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (δείτε στο τέλος για λεπτομέρειες).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για αρχάριους).

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Πεζογραφία (για προχωρημένους)
«Γράφω το δικό μου βιβλίο»
Διάρκεια: 12 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας
Αντικείμενο: Στο εργαστήριο θα συζητηθούν ζητήματα τεχνικής που αφορούν τον σχεδιασμό, τη συγγραφή και την έκδοση διηγήματος και μυθιστορήματος: Αφηγηματική φωνή, επιλογή οπτικής γωνίας, ύφος, υπόθεση, θέμα, πλοκή, μυθιστορηματικός ήρωας, αφήγηση και διάλογος, αφηγηματικό μοντάζ, επάλληλες γραφές του κειμένου, έρευνα του υλικού.
Το εργαστήριο βασίζεται στη συστηματική παρουσίαση και συζήτηση των συγγραφικών δοκιμών των συμμετεχόντων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ένα συγγραφικό σχέδιο (ιδέα για κάποιο βιβλίο σε αρχική ή προχωρημένη μορφή), το οποίο θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Χρήσιμο θα ήταν να έχει προηγηθεί η παρακολούθηση κάποιου σεμιναρίου για αρχάριους. Σε κάθε συνάντηση προβλέπεται συζήτηση για τον σχεδιασμό και την πρόοδο του έργου.
Το γράψιμο έρχεται γράφοντας, λένε οι συγγραφείς. Άραγε ισχύει;
Αποσπάσματα των κειμένων που θα συζητηθούν στο εργαστήριο και θα λάβουν ολοκληρωμένη και δημοσιεύσιμη μορφή θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του εκδοτικού οίκου ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, σε ειδικό τμήμα με τίτλο: «Η Δημιουργική Γραφή στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Πρώτες δημοσιεύσεις».
Μέρες και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, 1 Νοεμβρίου, 6 Δεκεμβρίου 2014 και Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, 2-5 μ.μ.
Κόστος: 160 ευρώ / 145 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (δείτε στο τέλος για λεπτομέρειες).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής για προχωρημένους).

Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας
Διάρκεια: 12 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Σοφία Νικολαΐδου, συγγραφέας, φιλόλογος
Αντικείμενο: Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να εντάξουν τη δημιουργική γραφή στη διδασκαλία τους. Στόχος είναι να δοθεί μια πρώτη γεύση, ένα αλφαβητάριο τεχνικής, και να παρουσιαστούν ασκήσεις και δραστηριότητες που αφορούν την παραγωγή γραπτού λόγου στη σχολική τάξη.
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, με βάση εξειδικευμένες δραστηριότητες, τα ακόλουθα θέματα:
Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Ένα χρήσιμο εργαλείο για την παραγωγή συνεχούς γραπτού λόγου στην τάξη. Στόχοι της διδασκαλίας, προϋποθέσεις για την εφαρμογή, τι κερδίζει ο μαθητής, πώς αξιολογούμε τα μαθητικά κείμενα.
Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο: Πώς οι μαθητές, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, σχεδιάζουν, γράφουν και παρουσιάζουν το δικό τους βιβλίο στην τάξη.
Ο λογοτεχνικός ήρωας: Οι εκπαιδευτικοί συζητούν, με βάση συγκεκριμένα λογοτεχνικά παραδείγματα, πώς κατασκευάζεται ο λογοτεχνικός ήρωας και δοκιμάζουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την κατασκευή του.
Ποιητική φόρμα: Πώς οι περιορισμοί στην ποιητική φόρμα μπορούν να λειτουργήσουν δημιουργικά για τους μαθητές. Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος, λίμερικ, χαϊκού.
Δημιουργική γραφή και θεωρία της λογοτεχνίας: Πώς μπορώ να διδάξω στους μαθητές τεχνικές αφήγησης με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη, 4.30-7.30 μ.μ.
Κόστος: 135 ευρώ / 120 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου (επιμέλεια) Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (e-book).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (δείτε στο τέλος για λεπτομέρειες).
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου και σχεδιασμού εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Η δημιουργική γραφή στο σχολείο: Μαθαίνουμε παίζοντας).

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Ποιητικό κείμενο
Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες
Εισηγήτρια εργαστηριακών μαθημάτων: Αλίκη Συμεωνάκη, φιλόλογος (διδακτορική διατριβή στη δημιουργική γραφή ποιητικού κειμένου)
Αναλυτικά: Οι πέντε συναντήσεις του εργαστηρίου επιμερίζονται σε ένα εισαγωγικό μάθημα και στις τέσσερις ακόλουθες ενότητες:
α) κατανόηση δομικών στοιχείων και υιοθέτηση τεχνικών του ποιητικού λόγου
β) προσαρμογή σε κλειστές φόρμες και ήχους
γ) ανάπτυξη περιεχομένου σε ποιητικό λόγο και
δ) ο ελεύθερος στίχος.
Στο εργαστήριο παρουσιάζονται τα μορφολογικά, δομικά και γλωσσικά εργαλεία και οι τεχνικές της δημιουργικής γραφής που οδηγούν στη δημιουργία ποιητικού κειμένου, μέσα από εργαστηριακά παραδείγματα, ασκήσεις και εμπειρική προσέγγιση. Το εργαστήριο ταξιδεύει στις παραδοσιακές κλειστές φόρμες και καταλήγει στον ελεύθερο στίχο. Η άσκηση μέσα και έξω από το εργαστήριο οπλίζει τους συμμετέχοντες με το βίωμα της ποίησης, προσφέρει υποδομή στη διαδικασία της δημιουργίας και ενθαρρύνει την ανάδειξη του προσωπικού ποιητικού στίγματος. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με δόκιμα ποιητικά κείμενα, στα οποία ανιχνεύονται στοιχεία που τα καθιστούν έργα τέχνης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την τέχνη και την τεχνική της ποίησης.

Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 4-7 μ.μ.
Κόστος: 150 ευρώ / 135 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του εργαστηρίου την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014, στις 6 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου ΠΩΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Εργαστήριο δημιουργικής γραφής: Ποιητικό κείμενο).

Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου
Διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες
Εισηγητής εργαστηριακών μαθημάτων: Παναγιώτης Ιωσηφέλης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ
Αναλυτικά: Κάθε τρίωρο σεμινάριο αναπτύσσεται στους παρακάτω άξονες :
1) τη συγγραφή μιας σειράς ασκήσεων βάσει των οποίων στη συνέχεια θα μελετηθούν βασικά ζητήματα σεναρίου. Ενδεικτικά αναφέρονται: η δομή, η ανάπτυξη και ο σχεδιασμός κινηματογραφικών χαρακτήρων, γραμμική και εναλλακτική αφήγηση, το θέμα, η έννοια της σύγκρουσης. Επίσης, προσέγγιση επιμέρους θεμάτων, όπως οι τρόποι ενεργοποίησης των ταυτοποιητικών μηχανισμών του θεατή, η πρόκληση σασπένς, o κινηματογραφικός διάλογος, η σεναριογραφική φόρμα γραφής κ.ά.
2) την παρακολούθηση και ανάλυση μιας σειράς διακεκριμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Η ανάλυση αφορά αμιγώς ζητήματα δραματουργίας/σεναρίου και επικεντρώνεται στο ειδικό θέμα που σχετίζεται με την άσκηση σεναρίου που έχουν εκπονήσει οι συμμετέχοντες.
Σε πρώτο επίπεδο, ο εκπαιδευτικός στόχος του σεμιναρίου είναι να εξοικειώσει (έμπρακτα) τους συμμετέχοντες με βασικά ζητήματα σεναρίου. Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος είναι στο τέλος του σεμιναρίου ο καθένας από τους συμμετέχοντες να έχει γράψει το σενάριο μιας μικρού μήκους ταινίας.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Παρασκευή, 5-8 μ.μ.
Κόστος: 270 ευρώ / 240 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Robert Stam και Sandy Flitterman-Lewis ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου).

Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων (αρχάριοι)
Διάρκεια: 50 διδακτικές ώρες
Επιστημονική υπεύθυνη – Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων: Άννα Ιορδανίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Εισηγήτρια εργαστηριακών μαθημάτων: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων – επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αντικείμενο: Ανάλυση βασικών ζητημάτων θεωρίας και πράξης της διόρθωσης και της επιμέλειας κειμένων στο πλαίσιο ειδικών εργαστηρίων.
Αναλυτικά: Το σεμινάριο περιλαμβάνει:
α) 10 ώρες μαθημάτων που αναφέρονται στα βασικά κεφάλαια της νεοελληνικής γραμματικής και σχετίζονται άμεσα με το έργο της επιμέλειας και διόρθωσης (ορθογραφία, πεζά – κεφαλαία, μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων, χρήση των σημείων στίξης, πολυτυπία του ονοματικού και ρηματικού συστήματος, λόγιοι σχηματισμοί, συντακτικές αποκλίσεις, περιπτώσεις εννοιολογικής σύγχυσης κτλ.). Αναλύονται και σχολιάζονται οι ρυθμίσεις της σχολικής γραμματικής, με παράλληλες αναφορές σε γλωσσολογικές μελέτες και λεξικογραφικές περιγραφές.
β) 40 ώρες εργαστηρίων, όπου παρουσιάζονται διεξοδικά το πεδίο, τα εργαλεία, οι τεχνικές, τα γενικά και τα ειδικά προβλήματα της διόρθωσης και της επιμέλειας σε κείμενα έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής, μέσα από την εντατική εξάσκηση στη διόρθωση και την επιμέλεια κειμένων διαφορετικού είδους και απαιτήσεων (λογοτεχνία, επιστημονικά δοκίμια, δημοσιογραφικά άρθρα, μεταφράσεις κτλ.).
Στους συμμετέχοντες δίνεται η δυνατότητα να παραδώσουν στο τέλος του σεμιναρίου άσκηση διόρθωσης ή επιμέλειας κειμένου, ώστε να αξιολογηθεί ειδικότερα η επίδοσή τους στο είδος κειμένου που επιθυμούν.
Μέρα και ώρες εργαστηριακών μαθημάτων: Πέμπτη, 4-7.30 μ.μ.
Εντατικό θεωρητικό μάθημα: Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, 12-4 και 5-9 μ.μ.
Κόστος: 530 ευρώ / 480 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014
Η έναρξη θα γίνει με το θεωρητικό μάθημα. Το πρώτο από τα εργαστηριακά μαθήματα θα γίνει την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014.
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014, στις 6 μ.μ.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δωρεάν το βιβλίο της Άννας Ιορδανίδου ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Ή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ; ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΡΙΑ... (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (δείτε στο τέλος για λεπτομέρειες).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σεμινάριο κατάρτισης επιμελητών – διορθωτών κειμένων).

Σεμινάριο οπτικοακουστικής μετάφρασης και υποτιτλισμού
Διάρκεια: 24 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ. Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Το σεμινάριο στοχεύει στην ανάλυση και επεξήγηση των βασικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη διαδικασία της μετάφρασης οπτικοακουστικού υλικού για ταινίες μεγάλου μήκους, κινηματογραφικά, τηλεοπτικά προϊόντα και προϊόντα DVD, ντοκιμαντέρ, ειδήσεις, κινούμενα σχέδια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον υποτιτλισμό και αναλύονται εκτενώς οι μορφές επιγλωττισμού (μεταγλώττιση/ελεύθερος σχολιασμός). Στα θέματα που πραγματεύεται το σεμινάριο συμπεριλαμβάνονται: ιστορία οπτικοακουστικής μετάφρασης, μορφή, χρονισμός και χωροχρονικοί περιορισμοί του υποτιτλισμού, υποτιτλισμός για άτομα με προβλήματα ακοής, είδη συγχρονίας στη μεταγλώττιση κτλ. Το σεμινάριο προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης με λογισμικό που χρησιμοποιείται στον υποτιτλισμό. Η συζήτηση των θεωρητικών θεμάτων ενισχύεται από την ανάλυση συγκεκριμένων αποσπασμάτων οπτικοακουστικού υλικού. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τους μηχανισμούς της κάθε μεθόδου και αποκτούν καθαρή εικόνα αναφορικά με το πώς λειτουργεί ο κλάδος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες μεταφραστές, σπουδαστές μετάφρασης και σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το αντικείμενο της οπτικοακουστικής μετάφρασης. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί διδακτικό υλικό και λογισμικό υποτιτλισμού.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Good Brothers Studios. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, όσοι επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ οπτικοακουστικής μετάφρασης από την GBS, βάσει του οποίου θα επιλεγούν τρεις σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν από την GBS και, εφόσον κριθούν ικανοί, να ενταχθούν στην ομάδα εξωτερικών συνεργατών του τμήματος υποτιτλισμού της εταιρείας. Επίσης, οι απόφοιτοι του σεμιναρίου θα έχουν την ευκαιρία, εφόσον το επιθυμούν, να κάνουν την πρακτική τους στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), καλύπτοντας τις ανάγκες οπτικοακουστικής μετάφρασης και υποτιτλισμού των περιοδικών εκθέσεων.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τετάρτη, 4.30-7 μ.μ.
Κόστος: 240 ευρώ / 215 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε τρεις δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 5 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν ένα βιβλίο της σειράς των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Θεωρία και πρακτική της μετάφρασης.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σεμινάριο οπτικοακουστικής μετάφρασης και υποτιτλισμού).

Σεμινάριο μετάφρασης ειδικών κειμένων
Διάρκεια: 18 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ. Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι η άσκηση των συμμετεχόντων στη μετάφραση ειδικών κειμένων. Αναλύονται ζητήματα τυπολογίας κειμένων διάφορων γνωστικών αντικειμένων (οικονομικά, τεχνικά, ιατρικά, ναυτιλιακά και νομικά) παράλληλα με την παραγωγή, την κριτική και την τεκμηρίωση των μεταφρασμάτων. Διδάσκονται, επίσης, θέματα σχετικά με τη διαχείριση και την αποδελτίωση της ορολογίας, καθώς και τεχνικές έρευνας για την αναζήτηση ορολογικών πόρων.
Η μεθοδολογία διδασκαλίας εστιάζει στην κατανόηση των μεταφραστικών αναγκών της σύγχρονης εποχής και στην οριοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών για την αντιμετώπιση ενός προς μετάφραση κειμένου μέσω των μεταφραστικών οδηγιών και της προσέγγισης των μεταφραστικών προβλημάτων.
Το σεμινάριο γίνεται σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Κατά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν θα συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ μετάφρασης, βάσει του οποίου θα επιλεγούν δύο σπουδαστές, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν πρακτικά σε δημοσιεύσιμα κείμενα των εκδόσεων (ξένα δημοσιεύματα για βιβλία, πλάνα μάρκετινγκ, συμβόλαια πνευματικής ιδιοκτησίας κτλ.).
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη, 11.30 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 180 ευρώ / 160 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται σε δύο δόσεις.
ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014
Θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για το περιεχόμενο του σεμιναρίου την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου, στις 5 μ.μ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν ένα βιβλίο της σειράς των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Θεωρία και πρακτική της μετάφρασης.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Σεμινάριο μετάφρασης ειδικών κειμένων).

Εντατικό σεμινάριο: O υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών
Διάρκεια: 3 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Δρ. Κατερίνα Γουλέτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ
Αναλυτικά: Σύμφωνα με τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους, η χρήση οπτικοακουστικού υλικού αποτελεί βασικό στοιχείο, ιδίως στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το πολιτισμικό περιβάλλον και εξοικειώνονται με αυθεντικές επικοινωνιακές συνθήκες. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει την οπτικοακουστική μετάφραση ως εργαλείο με σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να προαγάγει ένα κλίμα αλληλεπίδρασης, με διαδραστικές ασκήσεις για όλα τα επίπεδα της μαθησιακής διαδικασίας.
Στο παρόν σεμινάριο θα παρουσιαστεί ειδικό λογισμικό που διευκολύνει την εφαρμογή τέτοιων ασκήσεων στην πράξη.
Οι μαθητές (σε ομάδες ή μεμονωμένα) χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να υποτιτλίσουν βίντεο όλων των ειδών (μεταφράζοντας –interlingual– ή μεταφέροντας –intralingual– τα λόγια του πρωτοτύπου). Χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να κάνουν ακουστική περιγραφή (voice description), μεταγλώττιση (dubbing) κινούμενων σχεδίων/σκηνών και καραόκε στίχων που έχουν οι ίδιοι εγγράψει σε βίντεο κτλ.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί το σχετικό λογισμικό δωρεάν.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014, 11 π.μ.-2 μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ/ 15 ευρώ για φοιτητές, κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας και για όσους παρακολουθούν το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 κάποιο σεμινάριο μετάφρασης στο ΟΞΥΓΟΝΟ.
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Ο υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών).

Εντατικό σεμινάριο: Δίγλωσσα παιδιά. Μύθοι και αλήθειες για την ανάπτυξη και την εκπαίδευσή τους
Διάρκεια: 3 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ελένη Μότσιου, λέκτορας στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Αναλυτικά: Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να απαντηθούν τα συχνότερα ερωτήματα που απασχολούν γονείς αλλά και ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για τη διγλωσσία και εμπλέκονται στην ανατροφή και εκπαίδευση δίγλωσσων παιδιών. Θα τεθούν ερωτήματα όπως:
Θα εμποδίσει μια δεύτερη γλώσσα την ανάπτυξη της μητρικής; Μήπως το παιδί μπερδευτεί με τις δύο γλώσσες;
Καθυστερούν περισσότερο να μιλήσουν τα δίγλωσσα παιδιά;
Πότε είναι καλό να αρχίσει το παιδί μια δεύτερη γλώσσα; Είναι πιο εύκολο να μάθει κανείς μια δεύτερη γλώσσα σε μικρότερη ηλικία;
Είναι καλό να μιλούν οι γονείς στο σπίτι μια γλώσσα διαφορετική από την επίσημη γλώσσα του σχολείου;
Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς να γίνει το παιδί τους δίγλωσσο – ακόμα και αν δεν ξέρουν τη δεύτερη γλώσσα;
Ποιες οι προκαταλήψεις για τον δίγλωσσο μαθητή; Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί ένα δίγλωσσο παιδί, ώστε να αξιοποιήσει τη διγλωσσία του ως πλεονέκτημα στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία;
Τελικά, ποια πλεονεκτήματα έχει ένα παιδί αν γίνει δίγλωσσο; Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014, 6-9 μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ / 15 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Δίγλωσσα παιδιά).

Εντατικό σεμινάριο: Εκμάθηση ξένης γλώσσας και δυσλεξία
Διάρκεια: 3 ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ελένη Μότσιου, λέκτορας στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)
Αναλυτικά: Το σεμινάριο απευθύνεται α) σε γονείς που έχουν παιδιά με δυσλεξία β) εκπαιδευτικούς που διδάσκουν κάποια γλώσσα πέραν της μητρικής και έχουν στην τάξη τους δυσλεξικά παιδιά ή παιδιά με πιθανότητα δυσλεξίας. Αφού παρουσιαστούν με συντομία τα χαρακτηριστικά των δυσλεξικών παιδιών, θα αναπτυχθεί ένας προβληματισμός γύρω από τα εξής ερωτήματα:
Ποια η σχέση της δυσλεξίας και διαφορετικών γλωσσών – είναι δυνατόν να αυξάνεται ή να μειώνεται ο βαθμός της δυσλεξίας ανάλογα με τη γλώσσα;
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ύπαρξης δυσλεξίας στην εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας;
Ποιες δυσκολίες θα συναντήσει ο δυσλεξικός μαθητής;
Τέλος, θα επιχειρηθεί να δοθούν βασικές κατευθύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς, ώστε να αναγνωριστούν από νωρίς ενδεχόμενα προβλήματα που σχετίζονται με τη δυσλεξία, αλλά και να διευκολυνθεί η διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας σε μαθητές με διαγνωσμένο πρόβλημα δυσλεξίας.
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014, 2-5 μ.μ.
Κόστος: 20 ευρώ / 15 ευρώ για φοιτητές και κατόχους έγκυρης κάρτας ανεργίας
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Εκμάθηση ξένης γλώσσας και δυσλεξία).

Εντατικό σεμινάριο:
Βασικές αρχές συγγραφής και τεκμηρίωσης επιστημονικής εργασίας
Διάρκεια: 6 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Ίλια Παπαστάθη, επιμελήτρια εκδόσεων – επιστημονική συνεργάτιδα Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, ΑΠΘ)
Αναλυτικά: Αντικείμενο του σεμιναρίου είναι οι γενικές αρχές, ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της επιστημονικής εργασίας. Απευθύνεται σε όσους λόγω εργασίας ή ακαδημαϊκών υποχρεώσεων είναι υποχρεωμένοι να εκπονούν ερευνητικές εργασίες και παρουσιάσεις. Έχει ως στόχο να προσφέρει μια περιεκτική και συστηματοποιημένη παρουσίαση των βασικών αρχών και της πρακτικής της συγγραφής μιας επιστημονικής εργασίας. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα συζητηθούν ο ερευνητικός σχεδιασμός και οι κοινές για όλα τα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα επιστημονικές και δεοντολογικές αρχές που διέπουν τη συγγραφή της επιστημονικής εργασίας. Στο δεύτερο μέρος θα επικεντρωθούμε στους τρόπους διαχείρισης του υλικού, σε θέματα δομής και κυρίως σε γενικά και ειδικά ζητήματα τεκμηρίωσης (βιβλιογραφία, παραπομπές, τελικός έλεγχος).
Μέρα και ώρες μαθημάτων: Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, 2-7 μ.μ.
Κόστος: 45 ευρώ. Η αποπληρωμή των διδάκτρων γίνεται με την εγγραφή.
Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα λάβουν δωρεάν το βιβλίο της Judith Bell ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΤΕ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ (εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).
Μπορείτε να κάνετε χρήση του προγράμματος ΛΑΕΚ* (δείτε στο τέλος για λεπτομέρειες).
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Θέμα: Βασικές αρχές συγγραφής και τεκμηρίωσης επιστημονικής εργασίας).

Όλα τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στον φιλόξενο χώρο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ.
Στο διάλειμμα προσφέρεται καφές ή τσάι σε όλους τους συμμετέχοντες.
Με την ολοκλήρωση κάθε σεμιναρίου παρέχεται σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

*Πληροφορίες για το πρόγραμμα ΛΑΕΚ
Τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης του ΛΑΕΚ για εργαζομένους αποτελούν ιδανική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που επιθυμούν να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους χωρίς επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και φορείς του δημοσίου που απασχολούν υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αξιοποιώντας έτσι την εργοδοτική εισφορά που καταβάλλουν υποχρεωτικά για τους εργαζομένους τους κάθε χρόνο στον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ 0,45%). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://laek.oaed.gr.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.