fbpx

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ (1947-2014)

Ο διανοούμενος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής φιλοσοφικών έργων και κριτικός λογοτεχνίας Κωστής Παπαγιώργης απεβίωσε χθες, Παρασκευή 21 Μαρτίου, έπειτα από αιφνίδια και σοβαρή περιπέτεια της υγείας του.

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗΣ (1947-2014)Γιος δημοδιδασκάλου, ο Κωστής Παπαγιώργης (Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου) γεννήθηκε το 1947 στο Νεοχώρι Υπάτης και μεγάλωσε στην Παραλία της Κύμης. Το 1966 μετέβη για νομικές σπουδές στη Θεσσαλονίκη, αλλά την εγκατέλειψε έναν χρόνο αργότερα λόγω Χούντας. Το 1969 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει κλασική και σύγχρονη φιλοσοφία. Παρακολούθησε επί διετία μαθήματα στο Βενσέν (με τους Ζιλ Ντελέζ, Ζαν-Φρανσουά Λιοτάρ, Φρανσουά Σατελέ), τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στην αυτοδιδαχή.

Στην Ελλάδα επέστρεψε οριστικά το 1975 και επιδόθηκε στη μετάφραση σημαντικών φιλοσοφικών έργων (Πασκάλ, Ντεριντά, Λεβινάς, Ρικέρ, Σαρτρ, Φουκό, Κίρκεγκορ κ.ά.), καθώς και στη συγγραφή εξομολογητικών, εν πολλοίς, δοκιμίων: έγραψε για τη μέθη, τη ζηλοτυπία, τη μισανθρωπία, τον θάνατο, τη μνησικακία, τη φιλία, τον φόβο και τον πόλεμο με οξυδέρκεια, περίτεχνη γλώσσα και ύφος ιδιαίτερο, απολύτως διακριτό. Εξέδωσε το θεωρητικό περιοδικό Χώρα και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά (Αθηνόραμα, Αντί, Το Δέντρο κ.ά) και εφημερίδες (Επενδυτής, Lifo κ.ά).

Το 2002, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Χρονικού για το βιβλίο του Κανέλλος Δεληγιάννης (Εκδόσεις Καστανιώτη). Άλλα έργα του: Αλέξανδρος Αδαμαντίου Εμμανουήλ, Γεια σου, Ασημάκη, Εμμανουήλ Ξάνθος (Ο Φιλικός), Ζώντες και τεθνεώτες, Η κόκκινη αλεπού – Οι ξυλοδαρμοί, Η ομηρική μάχη, Ίμερος και κλινοπάλη, Κέντρο Δηλητηριάσεων, Λάδια ξίδια, Μυστικά της συμπάθειας, Ντοστογιέφκι, Ο Χέγκελ και η γερμανική επανάσταση, Περί μέθης, Περί μνήμης, Σιαμαία και ετεροθαλή, Σύνδρομο αγοραφοβίας, Σωκράτης (Ο νομοθέτης που αυτοκτονεί), Τα γελαστά ζώα, Τα καπάκια (Βαρνακιώτης, Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος), Τρία μουστάκια (Ψιχία μηδενισμού).

[επιμέλεια: Ρ.Μπ.]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.