fbpx
Επιστρέφουν στην Ισπανία τα… πολυταξιδεμένα βιβλία της Χουάνα Ινές ντε λα Κρους

Επιστρέφουν στην Ισπανία τα… πολυταξιδεμένα βιβλία της Χουάνα Ινές ντε λα Κρους

Στην Ισπανία, εκεί όπου τυπώθηκαν πριν από σχεδόν 350 χρόνια, επέστρεψαν ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας δύο πολύτιμα βιβλία της Χουάνα Ινές ντε λα Κρους, της Μεξικανής μοναχής, συγγραφέα, συνθέτριας, ποιήτριας και πρωτοπόρου του φεμινισμού, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Τα έργα της Ντε λα Κρους επρόκειτο να δημοπρατηθούν στη Νέα Υόρκη, σε τιμή που υπολογιζόταν μεταξύ 80 και 120 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, όταν ενημερώθηκε για τη δημοπρασία, ζήτησε να ανασταλεί ενόσω η ισπανική αστυνομία ερευνούσε την προέλευση των βιβλίων. Από την έρευνα προέκυψε πως τα βιβλία αυτά, που είχαν τυπωθεί το 1693 στη Βαρκελώνη, ανήκαν σε έναν Καταλανό συλλέκτη, όμως μετά τον θάνατό του αγοράστηκαν από ένα γνωστό βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης, που με τη σειρά του τα πούλησε σε έναν Μεξικανό επιχειρηματία. Όταν όμως εκείνος πέθανε, πέρασαν στα χέρια ενός Αμερικανού που τα έδωσε προς δημοπρασία και τότε ήταν που υπέπεσαν στην αντίληψη των ισπανικών αρχών.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, καθοριστικό στοιχείο για να επιστραφούν στην Ισπανία τα βιβλία ήταν η σφραγίδα που φέρουν από μοναστήρι της Σεβίλλης, η οποία αποδείκνυε πως ανήκαν στη χώρα της Ιβηρικής.

Σημειωτέον ότι η αρχική συλλογή περιλάμβανε πέντε βιβλία της Ντε λα Κρους, που στη συνέχεια βιβλιοδετήθηκαν σε τρεις διαφορετικούς τόμους. Οι δύο από αυτούς τους τόμους εντοπίστηκαν στη δημοπρασία, ενώ η αστυνομία αναζητά τον τρίτο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Το Επαγγελματικό Πρόγραμμα της 20ής ΔΕΒΘ συνεχίζει δυναμικά για 2η χρονιά

Εμβαθύνοντας στη σημασία που έχει η γνωριμία, ο διάλογος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του εκδοτικού κόσμου της Ελλάδας και του εξωτερικού, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού εγκαινίασε πέρυσι το...

ΝΕΑ
Σκοτία: Απρόσμενη δωρεά κρατάει ζωντανό το λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Νέα πνοή στο λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write της Γλασκώβης, το οποίο ματαιώθηκε φέτος λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, δίνει μία απρόσμενη δωρεά ύψους 65.000 λιρών, η οποία θα επιτρέψει τη διεξαγωγή...

ΝΕΑ
Συνάντηση του Να Μου Γελλάς με τον διεθνολόγο Κωνσταντίνο Φίλη, Τετάρτη 24/4

Οι συναντήσεις του namougellas.com, αυτή η μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις ζωντανά με ανθρώπους που θαυμάζεις, συνεχίζονται. «Την Τετάρτη 24 Απριλίου, δέκα συνδρομητές του Να Μου Γελλάς θα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.