fbpx
Το βιβλίο που αποκαλύπτει τις βρετανικές θηριωδίες στην Κύπρο

Το βιβλίο που αποκαλύπτει τις βρετανικές θηριωδίες στην Κύπρο

Θέμα στην εφημερίδα Guardian έγινε ένα κυπριακό βιβλίο που καταγράφει τις θηριωδίες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος Κυπρίων στη διάρκεια της αντίστασης κατά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, φέρνοντας στο φως τουλάχιστον 14 περιπτώσεις όπου Κύπριοι πολίτες που θεωρήθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή στην αντιστασιακή οργάνωση ΕΟΚΑ βασανίστηκαν και θανατώθηκαν.

Η Ελίνα Σταματίου, συγγραφέας του βιβλίου 14 εγκλήματα μιας αυτοκρατορίας, ερεύνησε επί τρία χρόνια τις 14 αυτές περιπτώσεις, συλλέγοντας μαρτυρίες από βετεράνους του βρετανικού στρατού και Κύπριους πρώην αντάρτες, αναζητώντας ιατροδικαστικά αρχεία και στοιχεία από νεκροτομεία και εντοπίζοντας αδημοσίευτο μέχρι πρότινος υλικό από τα κρατικά αρχεία της Κύπρου. Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγεί η έρευνά της είναι ότι οι 14 Κύπριοι, όλοι τους άνδρες ηλικίας 17 έως 37 ετών, βασανίστηκαν άγρια πριν ξεψυχήσουν – τα σημάδια του βασανισμού ήταν εμφανή στις σορούς τους.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που οι βρετανικές δυνάμεις κατηγορούνται για εξωδικαστικές θανατώσεις πολιτών στην Κύπρο, αλλά όχι και για βασανιστήρια: το 2019 η βρετανική κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών σε 33 Κυπρίους που βασανίστηκαν από Βρετανούς. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως η αποζημίωση δεν ισοδυναμούσε με παραδοχή των εγκλημάτων.

Μιλώντας στην εφημερίδα, η Ελίνα Σταματίου τόνισε πως η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για όσα αποκαλύπτει το βιβλίο της. «Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Θεωρώ επίσης ότι μία επίσημη συγγνώμη στις οικογένειες αυτών των θυμάτων θα ήταν πολύ σημαντική, έστω κι αν έρθει 65 χρόνια μετά. Οι πληγές των οικογενειών είναι ακόμη ανοιχτές», ανέφερε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.