fbpx

Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ!

Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ 1 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ!«Αd ganga med bok I maganum». Η φράση αυτή στα ισλανδικά μεταφράζεται περίπου σε «ο καθένας έχει μέσα του ένα βιβλίο», και μάλλον δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού ένας στους δέκα Ισλανδούς θα εκδώσει κάποια στιγμή στη ζωή του ένα βιβλίο!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου BBC, η Ισλανδία των 300.000 κατοίκων έχει περισσότερους συγγραφείς, περισσότερα εκδοθέντα βιβλία και περισσότερα αναγνωσμένα βιβλία ανά κάτοικο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό της αγάπης των Ισλανδών για τη λογοτεχνία είναι ότι τα παγκάκια έχουν πάνω τους barcodes, τα οποία μπορεί κανείς να σκανάρει με το τηλέφωνό του καθώς κάθεται και να ακούσει μία ιστορία!

Σημαντικό ρόλο στην αγάπη αυτή των Ισλανδών φαίνεται πως διαδραμάτισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας που κέρδισε το 1955 ο Χάλντορ Λάξνες, ο οποίος σήμερα είναι κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τους Ισλανδούς, που ονομάζουν τις γάτες τους με το όνομά του και τα βιβλία του πωλούνται παντού.

Όμως και η οικονομική κρίση του 2008 έδρασε επίσης ευεργετικά για τη λογοτεχνία, όπως αναφέρει ο κωμικός, ζωγράφος και συγγραφέας Χάλγκριμουρ Χέλγκασον στο BBC. «Μας έκανε λιγότερο βολεμένους και έδωσε στους καλλιτέχνες ένα δημιουργικό “πλήγμα στο χέρι”, όπως έκανε η Θάτσερ στη Βρετανία», παρατηρεί.

Μήπως είναι η σειρά της Ελλάδας να το ρίξει στη λογοτεχνία; Γιατί όχι...

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.