fbpx

Η 28ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKER

Η 28ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ BOOKERΗ νεώτερη συγγραφέας που κερδίζει το σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο Booker έγινε η 28χρονη Έλιανορ Κάτον, για το «μαραθώνιο» ιστορικό μυθιστόρημά της TheLuminaries(Οι Απαστράπτοντες).
Αυτή ήταν η απόφαση της επιτροπής, που αποτέλεσε μάλλον έκπληξη, καθώς οι περισσότεροι θεωρούσαν φαβορί για το βραβείο τον Τζιμ Κρέις.

Οι κριτές εξήραν την «εντυπωσιακή ωριμότητα και ισορροπία» του έργου της Κάτον, ενώ σχολιάζοντας το γεγονός ότι εκτείνεται σε 832 σελίδες ανέφεραν πως «δεν πειράζει, εφόσον είναι καλό». Πρόσθεσαν ακόμα πως το «μαγευτικό, διαφωτιστικό, αχανές» μυθιστόρημα επιτρέπει στους αναγνώστες να χαθούν σε μία πλοκή που είναι «εξαιρετική».

Η ίδια η συγγραφέας, μετά την ανακοίνωση του βραβείου, δήλωσε χαριτολογώντας για το μέγεθος του βιβλίου πως αναγκάστηκε να αγοράσει μία νέα τσάντα για να το χωράει, ενώ ανέφερε πως οι εκδότες της ενθουσιάστηκαν όταν είδαν ότι το τελικό χειρόγραφο ήταν «αρκετά μικρό για να μη διαλυθεί από το ίδιο του το βάρος».
Το βιβλίο της Κάτον τοποθετείται στην εποχή του «πυρετού του χρυσού» στη βικτωριανή Νέα Ζηλανδία, εστιάζοντας στο χρήμα, τα πλούτη, αλλά και τις αξίες. Είναι το δεύτερο βιβλίο της Κάτον, που ξεκίνησε να γράφει στα 25 της χρόνια, ενώ είναι μόλις η δεύτερη συγγραφέας από τη Νέα Ζηλανδία που κερδίζει το βραβείο, μετά την Κέρι Χαλμ το 1985.
Ο νεώτερος μέχρι τώρα συγγραφέας που είχε κερδίσει το βραβείο
Booker, ο τότε 32χρονος Μπεν Όκρι (το 1991), συνεχάρη την Κάτον που έσπασε το ρεκόρ του, δηλώνοντας στην Telegraph: «Νομίζω ότι είναι υπέροχο. Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε. Αφήστε να περάσουν 15 χρόνια και θα κερδίσει ένας 26χρονος».

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.