fbpx
Ανοίγει ξανά το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Γάζας που βομβαρδίστηκε

Ανοίγει ξανά το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Γάζας που βομβαρδίστηκε

Τον Μάιο του 2021 το ιστορικό βιβλιοπωλείο του Σαμίρ Μανσούρ στη Λωρίδα της Γάζας, που μετρούσε 21 χρόνια ζωής και αποτελούσε πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τους Παλαιστίνιους, καταστράφηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να χαθούν περίπου 90.000 βιβλία. Σε λίγες μέρες, στις 12 Φεβρουαρίου 2022, το βιβλιοπωλείο θα λειτουργήσει ξανά σε νέα τοποθεσία, λιγότερα από 100 μέτρα μακριά, χάρη σε μία εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνή εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων και βιβλίων, της οποίας ηγήθηκαν οι δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mahvish Rukhsana και Clive Stafford Smith.

Στη διάρκεια της εκστρατείας συγκεντρώθηκαν 250.000 δολάρια και περίπου 150.000 βιβλία, εκ των οποίων τα 50.000 έχουν ήδη φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας και είναι έτοιμα να γεμίσουν τα ράφια του νέου «σπιτιού» τους.

«Χάρηκα πολύ όταν είδα ότι το πρώτο φορτίο έφτασε… Ένιωσα σαν αναγεννημένος φοίνικας», δήλωσε ο Μανσούρ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, προσθέτοντας: «Δεν περίμενα τόση υποστήριξη. Ήταν κάτι πέρα από κάθε φαντασία και κάτι παραπάνω από θαυμάσιο».

Από την πλευρά της, η Mahvish Rukhsana δήλωσε περήφανη που χάρη και στις δικές της προσπάθειες οι άνθρωποι στη Γάζα, που τόσο έχουν ανάγκη τη διέξοδο που προσφέρει η λογοτεχνία, θα έχουν ξανά πρόσβαση σε βιβλία. «Όταν τα ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν αυτό το βιβλιοπωλείο, έκαναν μία ακόμα επίθεση στην πρόσβαση της κοινότητας στη γνώση. Αυτή η εκστρατεία ήταν μία κίνηση αλληλεγγύης, μία προσπάθεια αποκατάστασης της αξιοπρέπειας και του θεμελιώδους δικαιώματος της πρόσβασης σε βιβλία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Η μεγάλης κλίμακας υποστήριξη ήταν απρόσμενη. Εξίσου απρόσμενη ήταν η έντονη επιθυμία που εκδήλωσαν τόσοι άνθρωποι να εμπλακούν ενεργά στην επανόρθωση αυτής της κατάστασης».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.