fbpx
Ελίφ Σαφάκ: Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη «γυναικοκτονία»

Ελίφ Σαφάκ: Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη «γυναικοκτονία»

Για έκρηξη βίας με θύματα γυναίκες, την οποία έχει πυροδοτήσει η πανδημία του κορονοϊού, έκανε λόγο η συγγραφέας Ελίφ Σαφάκ σε συνέντευξή της στο Bloomberg, τονίζοντας τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενίσχυση ενός μισογυνιστικού αφηγήματος που διασπείρει τη ρητορική μίσους σε βάρος των γυναικών.

«Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη “γυναικοκτονία”. Πρέπει να χρησιμοποιούμε τη λέξη “μισογυνισμός”, αλλά πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι η ρητορική του μίσους σε βάρος των γυναικών είναι ένα έγκλημα που οδηγεί σε άλλα εγκλήματα. Και δε νομίζω ότι χρειάζεται να αναφέρω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλάι-πλάι στον ρόλο των ΜΜΕ, όπου δυστυχώς πάντα οι γυναίκες μπαίνουν στο μικροσκόπιο: Τι φόραγε; Τι έκανε τέτοια ώρα τη νύχτα; Αρχίζουμε να αμφισβητούμε τις γυναίκες. Αυτή η ρητορική πρέπει να αλλάξει», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι, δυστυχώς, με την πανδημία έχουμε δει αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας σε όλο τον κόσμο. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε πάνω από 40 χώρες η κακομεταχείριση που δέχονται γυναίκες δημοσιογράφοι, γυναίκες πολιτικοί, οποιαδήποτε γυναίκα στη δημόσια σφαίρα, έχει κλιμακωθεί. Οι εταιρείες τεχνολογίας πρέπει επίσης να ξυπνήσουν και να αντιληφθούν ότι εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους».

Μίλησε ακόμα για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα της, την Τουρκία: «Έχουμε δει κλιμάκωση των γυναικοκτονιών στην Τουρκία και υπάρχουν πολλές άλλες ιστορίες που δεν ερευνώνται ποτέ. Για παράδειγμα, εκεί που υπάρχουν ύποπτες αυτοκτονίες, είναι πράγματι αυτοκτονίες; Αυτό είναι ένα επείγον πρόβλημα για τις γυναίκες, τα παιδιά και τις μειονότητες στην Τουρκία. […] Όμως αντί να αλλάξουμε τη νομοθεσία και να υιοθετήσουμε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αυτό που έκανε η κυβέρνηση ήταν το ακριβώς αντίθετο. Και έκτοτε οι γυναίκες βγαίνουν με γενναιότητα στους δρόμους και διαμαρτύρονται».

Σημειωτέον ότι τα τελευταία βιβλία της Ελίφ Σαφάκ, 10 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα σ’ αυτόν τον παράξενο κόσμο και Πώς να μη χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή κρίσης, κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Βιβλίο που μπλόκαρε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ κυκλοφορεί μισόν αιώνα μετά

Ο μεγάλος σκηνοθέτης Στάνλεï Κιούμπρικ είχε το εξής ελάττωμα, όπως συμφωνούν λίγο-πολύ όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί του: την τελειομανία του. Έτσι, όταν το 1970 κάποιος τόλμησε σε ένα βιβλίο...

ΝΕΑ
Η ανορθόδοξη μέθοδος του Καζούο Ισιγκούρο πίσω από τους τίτλους των βιβλίων του

Για τον μάλλον ασυνήθιστο τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους τίτλους των βιβλίων του μαζί με τη σύζυγό του μίλησε ο νομπελίστας συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Όπως περιέγραψε ο...

ΝΕΑ
Το Χάρβαρντ αφαιρεί «ανθρώπινο» δέσιμο από βιβλίο του 19ου αιώνα

Δεν είναι συχνό φαινόμενο οι κάτοχοι σπάνιων παλιών βιβλίων να τα «γδύνουν» από το περίτεχνο δέσιμό τους, όμως αυτό ακριβώς αποφάσισε να κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σε ένα βιβλίο του 19ου...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.