fbpx

Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΩΖΕΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ... ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ AMAZON

amazonΣυνέχεια στη μεγάλη κόντρα της με διαδικτυακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του βιβλίου δίνει η Γαλλία, με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής που απαγορεύει στην Amazon να συνδυάζει δωρεάν παράδοση βιβλίων με εκπτώσεις 5%, που είναι συνήθης τακτική της εταιρείας.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια προστασίας των μικρών, ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της χώρας, για τα οποία οι πρακτικές της Amazon, σύμφωνα με το γαλλικό κοινοβούλιο, συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η αντίδραση της Amazon ήταν άμεση: «Κάθε μέτρο που στοχεύει στην αύξηση των τιμών των βιβλίων απλά θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, επιβάλλοντας διακρίσεις εις βάρος όσων κάνουν αγορές μέσω διαδικτύου».

Ήδη από το 1981, η γαλλική νομοθεσία επέβαλε την ενιαία τιμή, είτε αυτά πωλούνται σε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, είτε σε μεγάλες αλυσίδες, και πιο πρόσφατα σε online καταστήματα, ενώ οι μεγάλες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, χάρη στη νομοθεσία αυτή έχουν διασωθεί τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία από τις συνέπειες της ελεύθερης αγοράς, που έχουν αποδεκατίσει τα μικρά βιβλιοπωλεία σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, που εγκατέλειψε το σύστημα αυτό κατά τη δεκαετία του 1990.

Πάντως, η απόφαση που πέρασε από τη Βουλή θα πρέπει τώρα να εγκριθεί και από τη Γερουσία πριν καταστεί νόμος του κράτους.

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.