fbpx
Βράβευση του Αντώνη Φωστιέρη από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου για το σύνολο του έργου του

Βράβευση του Αντώνη Φωστιέρη από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου για το σύνολο του έργου του

Με το «Βραβείο Λογοτέχνη για το Σύνολο του Έργου του» τιμήθηκε ο Αντώνης Φωστιέρης από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου (Σ.Π.Ε.Κ.) τον Δεκέμβριο. Η βράβευση συνέπεσε με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έκδοση της πρώτης του συλλογής (Το μεγάλο ταξίδι, 1971), αλλά και με την κυκλοφορία από τις Εκδόσεις Καστανιώτη του τόμου Άπαντα τα ποιήματα, 1970-2020, καθώς και με την έκδοση της πολυσέλιδης μελέτης του καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινού Ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης – Θεματικές και μορφολογικές προσεγγίσεις στο έργο του.

Από τους σημαντικότερους σύγχρονους ποιητές και από τους πιο αντιπροσωπευτικούς της εμβληματικής «Γενιάς του ’70», ο Αντώνης Φωστιέρης συγκεντρώνει στον τόμο Άπαντα τα ποιήματα το σύνολο του ποιητικού του έργου μιας 50ετίας (1970-2020), ξεκινώντας από Το μεγάλο ταξίδι και φτάνοντας ως τον Θάνατο τον Δεύτερο. Η αμφισβήτηση που διαπερνά τα επιφαινόμενα εισδύοντας ως τον μυστηριώδη οντολογικό πυρήνα, η ευρηματική σύζευξη των αντιθέτων, η συγκίνηση που αναδύεται από τη σκέψη και –αντίστροφα– το συναίσθημα που μεταπλάθεται σε στοχασμό, οι επάλληλες διαστρωματώσεις των νοημάτων, η συχνή διακειμενική συνομιλία, η πειραματική αξιοποίηση της γλώσσας στις διαχρονικές της εκφάνσεις, οι αμφισημίες, οι αμφίδρομες γραφές, οι παρηχητικές αντιστίξεις, η υποδόρια ειρωνεία και ο δηκτικός σαρκασμός είναι μερικά από τα στοιχεία που σφραγίζουν το ύφος και την αναγνωρίσιμη ποιητική του Αντώνη Φωστιέρη. Στοιχεία συνεκτικά, που αναπτύσσονται από ποίημα σε ποίημα και από συλλογή σε συλλογή, χαρίζοντας στη συγκεντρωτική αυτή έκδοση τον χαρακτήρα της μεγάλης, ενιαίας, ομόκεντρης σύνθεσης.

Ο Αντώνης Φωστιέρης έχει τιμηθεί, επίσης, με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη (1993), το Βραβείο Βρεττάκου του Δήμου Αθηναίων (1998), το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (2004), το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού Διαβάζω (2004) και, για το σύνολο του έργου του, το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών (2010).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Γερμανία: 1,1 εκατομμύρια δωρεάν βιβλία σε παιδιά για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Την ετήσια εκστρατεία της για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου στις 23 Απριλίου υλοποιεί και φέτος η Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών της Γερμανίας (Börsenverein), στο πλαίσιο της οποίας θα δωρίσει πάνω από 1,1...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.