fbpx

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΥΤΙΣ

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΛΒΑΡΟ ΜΟΥΤΙΣΈφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, ο βραβευμένος Κολομβιανός ποιητής και πεζογράφος Άλβαρο Μούτις, στο Μεξικό, όπου ζούσε αυτοεξόριστος.

Ο Μούτις υπήρξε στενός φίλος του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ενώ έγινε γνωστός κυρίως για τα διηγήματά του, και ιδιαίτερα για τη μυθιστορηματική περσόνα του Μακρόλ ελ Γκαβιέρο, αν και ξεκίνησε γράφοντας ποίηση.

Γεννημένος στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά το 1923, ο Μούτις έζησε για πολλά χρόνια στις Βρυξέλλες, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως διπλωμάτης, και εκεί έγινε η πρώτη του γνωριμία με τη γαλλική λογοτεχνία και την ιστορία, που αργότερα αποτέλεσαν τις δύο μεγάλες του αγάπες.

Ο Μούτις τιμήθηκε μεταξύ άλλων με το βραβείο Θερβάντες για το σύνολο του έργου του το 2011 και με το βραβείο MedicisEtranger για το βιβλίο Το Χιόνι του Ναυάρχου (εκδόσεις Λαγουδέρα) το 1989. Στα ελληνικά κυκλοφορούν ακόμα τα βιβλία του Αμπντούλ Μπασούρ και Η Τελευταία Σκάλα του Τραμπ Στήμερ (αμφότερα από τις εκδόσεις Άγρα), καθώς και τα Ένας Ωραίος Θάνατος, Η Ιλόνα Φθάνει με τη Βροχή και Το Χιόνι του Αλμιράντε (όλα από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλου).

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.