fbpx
Ουγγαρία: Πρόστιμο σε αλυσίδα βιβλιοπωλείων για παιδικό βιβλίο με ομοφυλόφιλους χαρακτήρες

Ουγγαρία: Πρόστιμο σε αλυσίδα βιβλιοπωλείων για παιδικό βιβλίο με ομοφυλόφιλους χαρακτήρες

Πρόστιμο ύψους 700 ευρώ επέβαλαν οι τοπικές αρχές στην αλυσίδα βιβλιοπωλείων της Ουγγαρίας Líra Könyv, λόγω ενός παιδικού βιβλίου που υπήρχε στα ράφια της, με θέμα τη ζωή παιδιών που μεγαλώνουν με γονείς του ίδιου φύλου.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο Micsoda család! περιλαμβάνει δύο εικονογραφημένες ιστορίες του Αμερικανού συγγραφέα Λόρενς Σίμελ: στη μία παρουσιάζεται ένα τυπικό πρωί στη ζωή ενός αγοριού με δύο μαμάδες, ενώ στην άλλη πρωταγωνιστεί ένα κορίτσι με δύο μπαμπάδες, το οποίο δεν θέλει να πάει για ύπνο.

Τοπικός αξιωματούχος εξήγησε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι το πρόστιμο επεβλήθη επειδή στο βιβλίο δεν υπήρχε σήμανση για «περιεχόμενο που αποκλίνει από τα συνήθη». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το βιβλίο βρισκόταν ανάμεσα σε άλλα βιβλία με παραμύθια και άρα υπάρχει παράβαση. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κανείς ότι αυτό το βιβλίο αφορά μια οικογένεια που είναι διαφορετική από μια φυσιολογική οικογένεια».

Ο ίδιος ο συγγραφέας των ιστοριών του βιβλίου, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουγγαρίας ότι προσπαθεί να κανονικοποιήσει το μίσος και τις προκαταλήψεις, τονίζοντας ότι η ιδέα για τις ιστορίες του ήταν να αναδειχθούν οι οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου. «Σε αυτές τις ιστορίες, το γεγονός ότι οι γονείς είναι δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες είναι συμπτωματικό για την ιστορία, όπως είναι και για την καθημερινή ζωή των παιδιών που ζουν σε τέτοιες οικογένειες. Αυτές οι οικογένειες δεν βιώνουν μόνο την ομοφοβία, διασκεδάζουν κιόλας», σχολίασε.

Μετά το πρόστιμο, η εταιρεία Líra Könyv ανακοίνωσε πως στο εξής θα προειδοποιεί τους πελάτες της ότι διαθέτει «βιβλία με διαφορετικό περιεχόμενο από τα παραδοσιακά».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.