fbpx
Σε δημοπρασία σπάνιο «βιβλίο μαγειρικής» του Άντι Γουόρχολ

Σε δημοπρασία σπάνιο «βιβλίο μαγειρικής» του Άντι Γουόρχολ

Έναντι μεταξύ 30.000 έως 50.000 δολαρίων αναμένεται να πωληθεί προσεχώς σε δημοπρασία του οίκου Bonhams στη Νέα Υόρκη ένα σπάνιο «βιβλίο μαγειρικής» που φέρει την υπογραφή του πρωτοπόρου της pop art, Άντι Γουόρχολ.

Ο Άντι Γουόρχολ, μαζί με τη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων Σούζι Φράνκφουρτ, δημιούργησαν το 1959 (πριν ο Γουόρχολ γίνει διάσημος) το Wild Raspberries, ένα βιβλίο-παρωδία της υψηλής μαγειρικής της εποχής. Η Φράνκφουρτ έγραψε τα κείμενα, ο Γουόρχολ έκανε την εικονογράφηση, η μητέρα του ανέλαβε την καλλιγραφία, ενώ τέσσερις μαθητές που έμεναν στο πάνω διαμέρισμα από αυτό του Γουόρχολ χρωμάτισαν τα σχέδια. Με τη διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκαν μόνο 34 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία οι Γουόρχολ και Φράνκφουρτ χάρισαν σε φίλους τους. Πλέον, ένα από αυτά, υπογεγραμμένο μάλιστα από τον Γουόρχολ, βγαίνει σε δημοπρασία.

Σε παλαιότερη συνέντευξή της στον Observer, η Σούζι Φράνκφουρτ είχε δηλώσει για το Wild Raspberries: «Η μητέρα μου, που ήταν άψογη οικοδέσποινα, θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ για μια νέα νύφη να είναι καλή οικοδέσποινα. Ήθελα να μιμηθώ τη μητέρα μου, φυσικά, κι επειδή εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία γαλλικής μαγειρικής, προσπάθησα να βγάλω νόημα από αυτά. Έλεγαν “φτιάξτε μια μπεσαμέλ” κι εγώ δεν είχα ιδέα τι ήταν αυτό. Οπότε κάναμε αυτό το βιβλίο. Ο Άντι με τις μπογιές Dr Martin του και η κυρία Γουόρχολ την καλλιγραφία. Ήταν ταλαντούχα κι αυτοδίδακτη, και αφήσαμε αδιόρθωτα όλα τα ορθογραφικά λάθη. Εγώ έγραψα τις συνταγές […] Νομίζαμε ότι θα ήταν αριστούργημα και θα πουλάγαμε χιλιάδες αντίτυπα. Πρέπει να πουλήσαμε 20».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΝΕΑ
Σκοτία: «Ταφόπλακα» στο φετινό λογοτεχνικό φεστιβάλ Aye Write

Ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά φεστιβάλ της Σκοτίας, το Aye Write, δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, όπως γνωστοποίησαν οι διοργανωτές του....

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.