fbpx
Ερωτηματικό για την εκδοτική βιομηχανία η μετά Τραμπ εποχή

Ερωτηματικό για την εκδοτική βιομηχανία η μετά Τραμπ εποχή

Ασχέτως του τι μπορεί να πιστεύει κανείς για τον αμφιλεγόμενο απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η εκδοτική βιομηχανία της χώρας πίνει νερό στ’ όνομά του, καθώς χάρη σε αυτόν καταγράφηκε «έκρηξη» στην κατηγορία των πολιτικών βιβλίων, έκρηξη που είναι αμφίβολο αν θα έχει συνέχεια και μετά την αποχώρησή του από την προεδρία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανάλυση του NPD BookScan, στη διάρκεια της θητείας του Τραμπ έχουν κυκλοφορήσει πάνω από 1.200 διαφορετικά βιβλία σχετικά με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο, όταν αντίστοιχα κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα είχαν κυκλοφορήσει περίπου 500 βιβλία για τον τότε πρόεδρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το βιβλίο της ανιψιάς του Τραμπ, Μέρι Τραμπ, το οποίο πούλησε πάνω από 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Σε ρεπορτάζ τους, οι New York Times παρατηρούν ότι μετά την αποχώρηση του Αμερικανού προέδρου από τον προεδρικό θώκο είναι πιθανό πολλοί από τους παράγοντες που έδωσαν ώθηση στα βιβλία αυτά να αποτελέσουν παρελθόν, όπως η «διαφήμιση» που τους προσέφερε ο Τραμπ άθελά του, κατακεραυνώνοντάς τα με δημόσιες τοποθετήσεις του. Ωστόσο, ανώτερα στελέχη εκδοτικών οίκων αισιοδοξούν ότι τα πολιτικά βιβλία θα συνεχίσουν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, επισημαίνοντας πως ήδη έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες τους, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για κόπωση των αναγνωστών από τον μεγάλο αριθμό βιβλίων, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί, αφού οι πωλήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Επιπλέον, η άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί την εκλογική του ήττα από τον Τζο Μπάιντεν πιθανόν να δώσει νέα πνοή στο είδος, ενώ ειδικοί τονίζουν πως μετά το τέλος της θητείας ενός προέδρου υπάρχει πάντα αυξημένο ενδιαφέρον για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.