fbpx
Απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature

Απονομή των βραβείων The Athens Prize for Literature

Τα βραβεία μυθιστορήματος The Athens Prize for Literature, που θέσπισε το 2006 το λογοτεχνικό περιοδικό δε|κατα, λόγω των επιλογών τους χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στον χώρο των κριτικών λογοτεχνίας, των δημοσιογράφων, των εκδοτών, των συγγραφέων, των μεταφραστών, των επιμελητών, των ανθρώπων του βιβλίου εν γένει. Εφέτος, 14η χρονιά διοργάνωσής τους, εξαιτίας της καραντίνας δεν έγινε διά ζώσης τελετή απονομής των βραβείων.

Το βραβείο Ξένου Μυθιστορήματος απονέμεται στη μεξικανικής καταγωγής Αμερικανίδα Valeria Luiselli για το βιβλίο της Το αρχείο των χαμένων παιδιών, σε μετάφραση από τα αγγλικά Βασιλικής Κνήτου, Εκδόσεις Μεταίχμιο. H Valeria Luiselli, μια επιδέξια συγγραφέας, αφυπνισμένη κοινωνικά και πολιτικά, στο βραβευμένο βιβλίο της καταπιάνεται με μεγάλα θέματα, ανανεώνει τους σύγχρονους τρόπους αφήγησης, γνωρίζει και αξιοποιεί στο κείμενό της τις τάσεις της παγκόσμιας λογοτεχνίας, την οποία διαβάζει όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά και ως αφηγήτρια του εαυτού της.

Το βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος απονέμεται στον Ευάγγελο Αυδίκο για το βιβλίο του Οδός Οφθαλμιατρείου, Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Ο Ευάγγελος Αυδίκος με άψογη αφηγηματική τεχνική –μεικτές διηγήσεις, ευφυή χειρισμό ιστορικού χρόνου, γλωσσικά άλματα, στοχαστικές παρατηρήσεις– επιτυγχάνει να δώσει άλλη προοπτική στη μυθιστορηματική βιογραφία, συνδέοντας το λογοτεχνικό μας παρελθόν με τις προκλήσεις του.

Και τα δύο βιβλία, λαμπρά δείγματα ρεαλιστικής μυθοπλασίας, ξεχωρίζουν για τη στιλπνότητα του λόγου, την πυκνή γλώσσα, τον ποικίλο κόσμο των εννοιών και το χτίσιμο χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις μέσα στις οποίες ζούμε. Βασικό κριτήριο υπήρξε η λογοτεχνικότητα και ο συνδυασμός ύφους, πλοκής, γλώσσας και περιεχομένου.

Χορηγός των βραβείων τα εργαλεία γραφής Mont Blanc.

Για το 2019 οι συγγραφείς-κριτές των ξένων μυθιστορημάτων ήταν οι Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Νίκος Δαββέτας, Φίλιππος Δρακονταειδής, Σοφία Νικολαΐδου και Κοσμάς Χαρπαντίδης. Οι συγγραφείς-κριτές των ελληνικών μυθιστορημάτων ήταν οι Κωνσταντίνος Μπούρας, Ντίνος Σιώτης, Δημήτρης Σωτάκης και Κώστας Χατζηαντωνίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.