fbpx
Ανησυχία στον εκδοτικό κόσμο για τη συγχώνευση Penguin Random House – Simon & Schuster

Ανησυχία στον εκδοτικό κόσμο για τη συγχώνευση Penguin Random House – Simon & Schuster

Ανησυχία προκαλεί σε εκδότες, συγγραφείς και βιβλιοπώλες η σχεδιαζόμενη εξαγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από τον οίκο Penguin Random House, που, εφόσον λάβει το πράσινο φως από τις αμερικανικές αρχές, θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός άνευ προηγουμένου εκδοτικού κολοσσού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ανταγωνισμό στην εκδοτική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αμερικανική Ένωση Συγγραφέων, ο νέος εκδοτικός οίκος που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των βιβλίων που εκδίδονται στις ΗΠΑ «προκαλώντας μια τεράστια ανισορροπία στην αμερικανική εκδοτική βιομηχανία». Η Ένωση εκφράζει ανησυχίες για μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των εκδοτικών οίκων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αμοιβών προς τους συγγραφείς και περιορισμένη διαπραγματευτική ισχύ από την πλευρά των συγγραφέων και των ατζέντηδων.

Τη σχεδιαζόμενη εξαγορά επέκρινε και η επικεφαλής της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοπωλείων, Allison Hill, θεωρώντας ότι η υλοποίησή της θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική συγκέντρωση ισχύος μίας και μόνο εταιρείας έναντι των αναγνωστών και των συγγραφέων, ενώ προανήγγειλε ότι η Ένωση θα ασκήσει πιέσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποτραπεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σημειωτέον ότι η συμφωνία, ύψους άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προτεινόμενη εξαγορά ανακοινώθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου. Ο οίκος Simon & Schuster ιδρύθηκε το 1924 από τους Richard L. Simon και M. Lincoln Schuster, και αρχικά εξέδιδε σταυρόλεξα, όμως στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους εκδοτικούς οίκους των ΗΠΑ, έχοντας κυκλοφορήσει κατά καιρούς αριστουργήματα μεγάλων συγγραφέων, όπως ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ, ο Χένρι Τζέιμς και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ενώ στις μέρες μας έχει, μεταξύ άλλων, τα δικαιώματα βιβλίων του Στίβεν Κινγκ και του Ντον ΝτεΛίλο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.