fbpx

ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… 300 ΕΤΩΝ!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ… 300 ΕΤΩΝ!Μία βιβλιοθηκάριος στο Γουέστμινστερ της Αγγλίας έκανε πρόσφατα μία πολύ περίεργη ανακάλυψη: Στα αρχεία της περιοχής βρήκε ένα χειρόγραφο βιβλίο μαγειρικών συνταγών, το οποίο εκτιμά ότι δεν είχε ανοιχτεί για πάνω από 100 χρόνια και στο οποίο περιλαμβάνονται συνταγές που χρονολογούνται ακόμα και από το 1690.

Και καθώς οι καιροί αλλάζουν, τα φαγητά που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό και ήταν μάλλον συνηθισμένα και δημοφιλή πριν από 200 ή 300 χρόνια, σήμερα μοιάζουν το λιγότερο παράδοξα. Μεταξύ των συνταγών υπάρχουν κρεατόπιτες με μοσχαρίσια γλώσσα, μία γλυκιά τάρτα με σπανάκι, αλλά και ένα πιάτο με αρνίσιο κεφάλι.

Σε συνεργασία με εθελοντές και με μία ιστορικό φαγητού, η γυναίκα που βρήκε το βιβλίο, η Τζούντιθ Φίναμορ, εκτελεί τις συνταγές και γράφει για αυτές στο blog της. Όπως επισημαίνει, είναι ένας ωραίος και ενδιαφέρων τρόπος εξερεύνησης της ιστορίας του φαγητού, αν και δε λείπουν τα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν συνταγές που θέλουν περισσότερα από 30 αυγά, όμως την εποχή εκείνη τα αυγά ήταν πολύ μικρότερα από τα σημερινά, και έτσι πρέπει η Φίναμορ να προσαρμόζει τις ποσότητες.

Η Φίναμορ δεν κρύβει το θαυμασμό της για τις άγνωστες γυναίκες πίσω από τις συνταγές αυτές. «Φτιάχνουν το δικό τους τυρί από φρέσκο γάλα, γεμίζουν άφοβα κεφάλια μοσχαριών και επιδεικνύουν αξιοσημείωτο ταλέντο στη σφαγή. Δείχνουν βαθιά συνδεδεμένες με το φαγητό που τρώνε και την προέλευσή του», αναφέρει μεταξύ άλλων στο ιστολόγιό της.

[επιμέλεια: Σ.Π.]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.