fbpx
6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών

Διαδικτυακές απαγγελίες – Αφιέρωμα στην ισπανόφωνη ποίηση – Απονομή του βραβείου «The Barbara Fields Siotis» στον Κινέζο ποιητή Μπέι Ντάο

Με σύνθημα «Ποίηση σε πείσμα των καιρών», το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης έρχεται κι αυτόν τον Σεπτέμβριο να βάλει την ποίηση στη ζωή μας (21-24 Σεπτεμβρίου 2020). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό λογοτεχνικό γεγονός, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στα χρόνια της κρίσης (2013) και φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο, καθιστώντας την Αθήνα σημαντικό ευρωπαϊκό κέντρο λογοτεχνίας και ταξιδιωτικό προορισμό για τους λάτρεις της ποίησης. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Κύκλο Ποιητών, έχει την αιγίδα και επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και διεξάγεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η πρόσφατη απαγόρευση των πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλάζει τον έτσι κι αλλιώς δύσκολο φέτος σχεδιασμό, κι έτσι τα προγραμματισμένα σε ανοιχτούς χώρους ποιητικά αναλόγια δεν θα πραγματοποιηθούν. Είχε εγκαίρως όμως ληφθεί μέριμνα κι έτσι θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδικτυακών αναγνώσεων, όπου σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης διαβάζουν ποιήματά τους μαζί με Έλληνες ομοτέχνους τους. Ανάμεσα στα 40 ονόματα που συμμετέχουν, ξεχωρίζουν ο Ιρλανδός Πολ Μόλντουν, η Νιγηριανή Άγιο Αγιόλα-Αμάλε, η Ιρακινή Ντούνια Μιχαήλ, ο θρυλικός Τζακ Χίρσμαν και ο διευθυντής του Ιowa Writing Program Κρίστοφερ Μέριλ απ’ τις ΗΠΑ, ο Ζαν Πορτάντ από το Λουξεμβούργο κι ο Νίκολα Ματζίροφ από τη Βόρεια Μακεδονία. Η ισπανόφωνη ποίηση, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σήμερα λογοτεχνικές παραδόσεις, εκπροσωπείται από ποιητές που προέρχονται από την Ισπανία, το Μεξικό, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Περού, την Ονδούρα και τη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επανασχεδιάζεται με νέες ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις, έτσι ώστε να εμπλουτιστεί και με άλλες αναγνώσεις και δύο διαδικτυακές συζητήσεις. Στην πρώτη, με τίτλο «Η ελληνική ποίηση σε κρίση ή σταυροδρόμι», οι Αθηνά Βογιατζόγλου, Κώστας Κουτσουρέλης, Νίκος Λάζαρης και Γιώργος Μπλάνας συζητούν με συντονιστή τον Γρηγόρη Μπέκο για τη σύγχρονη ελληνική ποιητική σκηνή. Στη δεύτερη, οι ξένοι καλεσμένοι του Φεστιβάλ συζητούν για τις εθνικές τους λογοτεχνίες και τις ιδιαιτερότητές τους, προσφέροντας ένα πανόραμα της ευρωπαϊκής ποίησης των ημερών μας, με συντονιστή τον Βασίλη Μανουσάκη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά απονέμεται το βραβείο ποίησης «The Barbara Fields Siotis» του Κύκλου Ποιητών, που θεσπίστηκε στη μνήμη της Μπάρμπαρα Φιλντς Σιώτη (Μινεάπολη, 22.6.1939 – Αθήνα, 7.6.2019), η οποία υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής της αφοσιωμένη αναγνώστρια, υπέρμαχος και πάτρονας της ποίησης. Το βραβείο, με το συμβολικό ποσόν των 2.000 ευρώ, τιμά εναλλάξ Έλληνες και ξένους ποιητές για το σύνολο του έργου τους. Πέρσι το βραβείο απονεμήθηκε στη Ζέφη Δαράκη, φέτος θα δοθεί σε έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του καιρού μας, τον Κινέζο Μπέι Ντάο. Εκπρόσωπος μιας «σκοτεινής» ή «ομιχλώδους» ποίησης, ο Bei Dao (Πεκίνο, 1949) υπήρξε πηγή έμπνευσης για τη νεότερη ποίηση της χώρας του αλλά και για την εξέγερση της πλατείας Τιενανμέν το 1989, γεγονός για το οποίο εξορίστηκε από την Κίνα, όπου μπόρεσε να επιστρέψει μόλις το 2006. Έχει επανειλημμένα προταθεί για το Βραβείο Νόμπελ. Στα ελληνικά πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτό το φθινόπωρο ποιήματά του από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Αναστάση Βιστωνίτη.

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Οι διαδικτυακές απαγγελίες θα προβάλλονται στην ιστοσελίδα (http://www.poetscircle.gr/) και στο facebook του Κύκλου Ποιητών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
ΗΠΑ: Ανησυχητική αύξηση των αποπειρών λογοκρισίας βιβλίων σε βιβλιοθήκες

Την ανησυχητική αύξηση των προσπαθειών για απομάκρυνση «αμφιλεγόμενων» βιβλίων από βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών (ALA),...

ΝΕΑ
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις βιβλίων το 2023: Αυξημένος τζίρος, μειωμένος όγκος

Πωλήσεις αυξημένες σε αξία αλλά μειωμένες σε όγκο: αυτή είναι η τάση που καταγράφει για τα βιβλία η έκθεση Global Book Market 2023 της Nielsen BookData και της GfK, με βάση στοιχεία από τις πωλήσεις εκτυπωμένων...

ΝΕΑ
Η πειρατεία κοστίζει ακριβά στην ιταλική βιομηχανία βιβλίου

Πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 28% του ετήσιου τζίρου της, χάνει κάθε χρόνο η βιομηχανία του βιβλίου στην Ιταλία εξαιτίας της πειρατείας, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.