fbpx
Το παράπονο της Μπερναρντίν Εβαρίστο από την εκδοτική βιομηχανία

Το παράπονο της Μπερναρντίν Εβαρίστο από την εκδοτική βιομηχανία

«Οι μαύροι και οι Ασιάτες δεν θεωρούνται σημαντικό αναγνωστικό κοινό – ή ούτε καν αναγνωστικό κοινό». Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Μπερναρντίν Εβαρίστο, η πρώτη μαύρη συγγραφέας που κατέκτησε το βραβείο Booker, στον πρόλογό της σε ακαδημαϊκή μελέτη για τη διαφορετικότητα στον εκδοτικό κλάδο της Βρετανίας, όπου εκφράζει σφοδρές επικρίσεις για τις «γελοίες» απόψεις που επικρατούν στην εκδοτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι έγχρωμοι συγγραφείς μειονεκτούν σε όλο το εύρος της εκδοτικής διαδικασίας: από τη δυσκολία να βρουν ατζέντη να τους εκπροσωπήσει έως τις παρεμβάσεις που δέχονται από τους λευκούς, μεσοαστούς υπευθύνους των εκδοτικών οίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έγχρωμοι συγγραφείς και τα βιβλία τους είτε προσαρμόζονται για να είναι πιο κοντά στα γούστα των λευκών αναγνωστών, που αποτελούν target group των εκδοτικών οίκων, είτε παρουσιάζονται ως κάτι το «εξωτικό», επίσης για να κινήσουν το ενδιαφέρον των λευκών αναγνωστών.

«Είναι ενοχλητικό να μαθαίνεις ότι η εκδοτική βιομηχανία κυριαρχείται ακόμη από λευκούς μεσοαστούς, όπως πριν από χρόνια, και ότι ο θεωρούμενος ως αναγνώστης-στόχος είναι μία μεσόκοπη, μεσοαστή λευκή γυναίκα», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Εβαρίστο.

Το μυθιστόρημα της Μπερναρντίν Εβαρίστο Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, για το οποίο έλαβε το Booker 2019 εξ ημισείας με τη Μάργκαρετ Άτγουντ, θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Gutenberg, σε μετάφραση της Ρένας Χατχούτ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΝΕΑ
Αποκάλυψη: Η Meta είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster

Την ιδέα να εξαγοράσουν τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster προκειμένου μέσω των βιβλίων του να εκπαιδεύσουν τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της Meta, μητρικής εταιρείας του Facebook και του...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.