fbpx

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΤΖΕΪΝ ΟΣΤΕΝ ΩΣ… ΦΑΡΜΑΚΑ

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΤΖΕΪΝ ΟΣΤΕΝ ΩΣ… ΦΑΡΜΑΚΑΤα βιβλία της Τζέιν Όστεν, σύμφωνα με την ερευνήτρια του Harris Manchester College Πώλα Μπερν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «συνταγογραφούνταν» σε βετεράνους του πολέμου ή στρατιώτες που υπέφεραν από μετατραυματικό στρες, εξαιτίας της «ηρεμιστικής δράσης» τους.

Όπως εξηγεί η Μπερν, συγγραφέας μίας μελέτης για την Όστεν, τα βιβλία της έδιναν στους βετεράνους μία αίσθηση ασφάλειας, μία αίσθηση που μπορεί να χρησιμεύσει και σήμερα στους αναγνώστες των έργων της, καθώς ζούμε σε έναν «τρελό» κόσμο, αντίθετα με τον κόσμο της Τζέιν Όστεν, όπου «όλοι γνωρίζουν τη θέση τους», όπως επισημαίνει.

«Ζούμε σε έναν τρελό κόσμο. Νομίζω ότι στο έργο της Όστεν βρίσκουμε πράγματι μεγάλη ανακούφιση και δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι κακό σε αυτό», τονίζει η ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγγραφέας του Περηφάνια και Προκατάληψη έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί από κριτικούς λογοτεχνίας για το γεγονός ότι αγνόησε πλήρως τους Ναπολεόντειους Πολέμους που βρίσκονταν σε εξέλιξη όταν η ίδια έγραφε τα βιβλία της. Όμως αυτός είναι ίσως τελικά και ένας από τους λόγους που τα έργα της έχουν τόση απήχηση στη Βρετανία και όχι μόνο.

[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.