fbpx

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΩΣ ΔΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΩΣ ΔΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥΈνα τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Λογοτεχνία ως Δρώμενο» διοργανώνουν η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία) και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου, από την Παρασκευή 5 ως την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 33 επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική, μεταξύ των οποίων οι Margaret Alexiou, ομότιμη καθηγήτρια Νέων Ελληνικών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Harvard, Gregory Nagy, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Γρηγόρης Σηφάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Liz James, ιστορικός τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Sussex, Peter Meineck, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, ανθρωπολόγος, New School for Social Research, Στρατής Παπαϊωάννου, διευθυντής του προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Brown, Μάρω Πρεβελάκη, Sorbonne, Ιόλη Καλαβρέζου, ιστορικός τέχνης, DumbartonOaks, Harvard και ο μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware.

Στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου θα βρεθεί η ανάγνωση και η πρόσληψη των κειμένων της ελληνικής γραμματείας από τον Όμηρο μέχρι τα παραμύθια στο πλαίσιο της δημιουργίας και της διάδοσής τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον θρήνο, καθώς πρόκειται για θέμα που απαντά σε όλα σχεδόν τα λογοτεχνικά είδηαπό την αρχαιότητα μέχρι τη δημοτική ποίηση και τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο θεατρικά και μουσικά δρώμενα στο αίθριο της Στοάς του Βιβλίου. Την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 21:00 μαθητές των Αρσακείων - Τοσιτσείων Σχολείων παρουσιάζουν, με τον γενικό τίτλο «Ο κύκλος της ζωής», τα θεατρικά δρώμενα «Ανακαλύπτοντας το πρόσωπο του Οδυσσέα μέσα από ομηρικούς και καβαφικούς στίχους» και «Ο θρήνος μέσα στον χρόνο», ενώ ο Μουσικός Όμιλος των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων παρουσιάζει συναυλία – αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι. Την Κυριακή 7 Ιουλίου στις 9.00 το βράδυ ο Λάμπρος Λιάβας παρουσιάζει παράσταση με τίτλο ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ: Από τις φωνές στα μουσικά όργανα με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», τη χορωδία Πολύφωνο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων και την ηπειρώτικη κομπανία του Θωμά Λώλη
Στη διάρκεια του συνεδρίου η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στην Αίθουσα Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου σειρά έργων που σχολιάζουν τη θεματική της «Λογοτεχνίας ως Δρώμενου», με τον Μανδύα του Νέσσου σε χαρτί, ΣκεπτογραμμέςΜικρά Σχέδια και τον Πολεμιστή με Κράνος από ηφαιστειογενές πέτρωμα. 
Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα και η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ όσοι το επιθυμούν μπορούν να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου το συνέδριο.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου στην εξής σελίδα: http://www.arsakeio.gr/images/stories/FE/conf_FE_CHS/final/3ptyho6-2013low.pdf.

[επιμέλεια: Σπύρος Πιστικός]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΕΙΣ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Διεύθυνση

Πτολεμαίων 4
(Πλατεία Προσκόπων)
11635 Αθήνα,
Τηλ.-fax: 210.7212307
info@diastixo.gr
ISSN: 2585-2485

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας και μάθετε πρώτοι. τα τελευταία νέα για το βιβλίο και για τις τέχνες.

Με την επίσκεψη στο site μας, αποδέχεστε τη χρήση Cookies από το diastixo.gr, με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε.